Magyar görögkatolikus lelkészség alakult Bécsben

Külhoni – 2023. június 7., szerda | 14:27

London után június 1-jével Bécsben is megalakult a kint élő magyar görögkatolikusok lelkészsége.

Mária Terézia 1775-ben ajándékozta a császárvárosban élő bizánci rítusú katolikusok számára a korábbi jezsuita kollégium épületét és a Szent Barbara-templomot (1010 Wien, Postgasse 8.). 1884-ben II. József parókia rangjára emelte a közösséget; az alapítóokmány rendelkezése szerint a parókus ukrán kellett hogy legyen, a két káplán közül az egyiknek magyarul, a másiknak románul kellett tudnia. Ez a templom lett az Ausztriában élő görögkatolikusok központi parókiája az első világháború végéig. A Monarchia szétesésével szűnt meg a magyar nyelvű görögkatolikus lelkipásztorkodás.

A parókiát 1820-ban I. Ferenc a lembergi metropolita hatáskörébe sorolta, a Keleti Egyházak Kongregációja 1935-ben a bécsi érsek alá rendelte, hatáskörét 1945-ben az egész országra kiterjesztették. 1956-ban közvetlenül a Szentszéknek alárendelt ordinariátus (egyházkormányzati egység) jött létre az egész ország területén élő keleti rítusú katolikusok lelkipásztori ellátására. A Szentszék képviselője a mindenkori bécsi érsek, jelenleg Christoph Schönborn bíboros, aki az ordinariátus vezetését általános helynökére, Jurij Kolasára bízta. Az ordinariátus központja a bécsi Szent Barbara-parókia, ezenkívül harmincnégy lelkészségen hetvennyolc pap szolgálja a nagyjából húszezer keleti rítusú ukrán, ruszin, román, szerb, szlovák, magyar származású, illetve melkita hívőt.

2023. június elsejével Christoph Schönborn bíboros határozata értelmében újra megnyílt a magyar lelkészség, melynek vezetésével Papp Györgyöt bízta meg, munkáját Peczár Péter káplán segíti. Papp György negyvenkét éve tartozik a Szent Barbara-templomhoz, 2000 óta papként szolgálja a német nyelvű közösséget, Szent Liturgiát vasárnaponként 18 órakor végeznek.

Kocsis Fülöp metropolita háláját fejezte ki Schönborn bíborosnak, hogy ezentúl anyanyelvükön is imádkozhatnak rítusuk szerint a Bécsben és Ausztriában élő magyar görögkatolikusok.

A magyar lelkészség megalakulásával kezdetét veszi a közösségépítő munka. Papp György arra kér minden Ausztriában élő magyar görögkatolikust, illetve a keleti rítus iránt érdeklődőt (éljen bárhol Ausztria területén), hogy vegye föl vele a kapcsolatot a georg.papp@gmx.at e-mail-címen, vagy a +43 676-744-1832-es telefonszámon.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria