Magyar kezdeményezésre jött létre a Lega Mariana Francescana sportszövetség

Megszentelt élet – 2023. június 22., csütörtök | 9:48

A társadalmi felelősségvállalás célkitűzésével született a Lega Mariana Francescana sportszövetség, amelyet a magyar ferences rendtartomány és a ferences generális a Nemzetközi Pápai Mária Akadémiával karöltve indított útjára. A sport az összefogás egyik módja a különböző nyelvű, kultúrájú, vallású és származású emberek között – hangsúlyozta az alapító, Bodon Péter a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva.

A Lega Mariana Francescana születéséről kérdezték a Vatikáni Rádió magyar nyelvű műsorában az alapítót, Bodon Pétert, a Golden Rosary (Arany Rózsafüzér) non-profit kft. vezetőjét.

Az alábbiakban részleteket közlünk az interjúban elhangzottakból.

A sportszövetség megálmodója a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a ferences sportszövetség egy nemzetközi jótékonysági programból nőtte ki magát, melyben elsőként a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és Berhidai Piusz ferences tartományfőnök vállalta a fővédnökséget. Majd Massimo Fusarelli ferences generálistól is kapott ajánlólevelet a sportliga. Végül a Római Kúriához tartozó Nemzetközi Pápai Mária Akadémia támogatásával hozták létre a Lega Mariana Francescana sportszövetséget.

Eddig két esemény megszervezése fűződik az új ferences sportszövetség nevéhez: a 2023 márciusában, illetve májusában Rómában rendezett kispályás labdarúgótorna, melyeken több csapattal ferences szerzetesek, továbbá a magyar papi válogatott és a Bodon FC is részt vett.

A jövőben a labdarúgáson kívül más sporteseményeket, illetve jótékonysági programokat is szerveznek – mondta a tervekről Bodon Péter.

A sportszövetség célja a társadalmi felelősségvállalás, a társadalom peremére szorult emberek, a kirekesztettek és a fogyatékkal élők segítése, a szenvedélybetegségek elleni küzdelem a sporton keresztül – hangsúlyozta az alapító; majd ferences sportszövetség célját illetően így fogalmazott: „Legyünk egymás testvérei, a béke és az elfogadás üzenetének közvetítői.”

Assisi Szent Ferenc is a béke embere volt; a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia is a békét és az elfogadást, a testvériességet tartja fontosnak – emlékeztetett az interjúban Bodon Péter. – A sport az összefogás egyik módja a különböző nyelvű, kultúrájú, vallású és származású emberek között, különösen a mai megosztott világban. A sporton keresztül elérhetjük azokat, akik nehéz helyzetben élnek.

A Nemzetközi Pápai Mária Akadémiát Szent XXIII. János pápa hozta létre 1959. december 8-án.

„Örömmel működünk együtt, és támogatjuk a Lega Mariana Francescana sportszövetséget” – mondta Stefano Cecchin OFM, a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia elnöke. 

A Lega Mariana Francescana sportszövetség rendezvényeiről és a részvételi lehetőségekről a bodonfc@gmail.com e-mail-címen lehet érdeklődni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria