Magyarországi körúton jártak a gyulafehérvári teológiai líceum diákjai

Külhoni – 2024. augusztus 28., szerda | 9:01

A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és elöljárói az idei nyáron is ellátogattak a tihanyi bencés szerzetesközösséghez augusztus 8. és 14. között, hogy lelkiekben gyarapodva és szellemileg is fejlődve kezdjék meg a következő tanévet. Az alábbiakban a résztvevők személyes hangú beszámolóját olvashatják, amit szerkesztve közlünk.

A Magyarország tengereként emlegetett Balaton környéke rengeteg gyönyörű  helyet rejt. Immár többedjére látja vendégül a Tihanyi Bencés Apátság iskolaközösségünk diákcsapatát. Minden alkalommal ámulatba ejt bennünket több mint ezeréves múltjával a felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselő bencés apátság, amelyet I. András király alapított. Megerősítő tapasztalni, hogy az évszázadok megpróbáltatásai ellenére napjainkban is imádkoznak és dolgoznak a bencés szerzetesek.

Augusztus 8-án a késői órákban érkezésünk meg, Barkó Gábor Ágoston OSB fogadott minket. A szálláshelyek elfoglalását követően megmártóztunk a Balatonban.

Második napunkat reggelivel indítottuk, majd Mihályi Jeromos OSB perjel a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója köszöntött minket, ezt követően három előadást hallgattunk meg.

Az elsőt Mihályi Jeromos OSB perjel tartotta a tihanyi bencésekről. A második előadást Korzenszky Richárd OSB tartotta Tihany és a Balaton térsége témában. Majd Barkó Ágoston OSB szerzetes, tanulmányi kirándulásunk szervezője vezetett körbe az apátságban.

Programunk az apátsági látogatóközpontban folytatódott. Ezt közös napközi imaóra követte a bencés szerzetesekkel. Ebéd után a napunk Veszprémben folytatódott, ahol idegenvezetővel meglátogattuk a Szent Mihály-főszékesegyházat, az érseki palotát és a vár felújított épületeit.

A nap csúcspontja következett: szentmisét ünnepeltünk a Feltámadt Üdvözítő-templomban. Utána Kulcsár Dávid egyetemi lelkésszel találkoztunk, aki mesélt nekünk a templom múltjáról, továbbá kötetlen beszélgetés formájában a fiatalok Egyházban betöltött szerepéről és szolgálatáról osztotta meg gondolatait.

Másnap Székesfehérvárra utaztunk, ahol megtekintettük a királyi romkertet, az egykori Szűz Mária-bazilikát, aminek a helyén található magyar királyaink temetkezési helye, így Szent István király szarkofágja is.

Nem időztünk sokat Székesfehérváron, mert sok program volt még hátra. Utunk a bodajki kegyhelyre vezett, ahol Mórocz Tamás címzetes apát, plébános vezetett körbe, elmagyarázta a kegyhely működését. A templomkertben elfogyasztottuk ebédünket, ezek után Mária-énekeket énekeltünk, és alkalom nyílt az orgona megszólaltatására is.

A nap fénypontja Esztergomban, a prímási bazilikában és főszékesegyházban, a magyarországi katolikus egyház központjában volt. Idegenvezetőnk ismertette a bazilika történetét, megmutatta az altemplomot, a kincstárat, majd Török Csaba plébániai kormányzóval ismerkedtünk meg, aki a téli kápolnában fogadott bennünket és beszélt a bazilika gazdag múltjáról.

A vacsorát különleges helyen, a főszékesegyház alatti prímási pincében fogyaszthattuk el. Ezen a napon velünk tartott Simor Eszter, a Tihanyi Bencés Apátság turisztikai menedzsment vezetője.

Továbbképzésünk negyedik napján, vasárnap 10 órakor részt vettünk az ünnepi szentmisén az apátsági templomban, amelyet Korzenszky Richárd bencés szerzetes celebrált előljáróinkkal együtt. Korzenszky Richárd és a tihanyi kántor figyelmessége folytán a szentmise végén felcsendült a régi székely himnusz is.

A szentmisét követően ebédeltünk, majd elindultunk Somogyvámosra, a Krisna-völgybe, ahol találkoztunk a más meggyőződést képviselők csoportjával, a Krisna-tudatúakkal, mely hit a hinduizmus egyik ága. Feltehettük kérdéseinket, valamint hitükről faggathattuk őket.

Ezután visszaindultunk Tihanyba. Utunk során nagy élményt jelentett nekünk, erdélyi fiatalok számára a balatoni kompozás is. Tihanyba visszatérve lehetőségünk nyílt arra, hogy a bencés közösséggel együtt részt vegyünk az ünnepélyes vesperáson. A nap végén találkozhattunk Boldvai Bertalan atyával, a Csornai Premontrei Apátság perjelével és nevelőjével. Beszélt nekünk a magyarországi fiatalokról, valamint az egyházi hivatásokról a mai Magyarországon. Jó volt hallani, hogy vannak még olyan fiatalok, akik merik vállalni a papi, szerzetesi hivatást napjainkban.

Utunk ötödik napja Győrbe, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Regionális Képzési Központjába vezetett, ahol sok új információval gazdagodhattunk. Elsőként Hajdú András és Miklós Gábor beszélt a magyar nemzetpolitikáról, a nemzetiségek helyzetéről, valamint a geopolitikai valóságról a Kárpát-medencében. Az ebédet követően megismertük a „másik román ország”, vagyis a Moldovai Köztársaság geopolitikai helyzetképét és mindennapjait. Sok érdekes és új információt mondott Sass Gyula Levente egykori diplomata, amit nekünk, magyar fiataloknak, de minden magyar embernek érdemes tudnia. Még egy érdekes előadás várt ránk: Demkó Attila, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola geopolitikai műhelyének vezetője tartott előadást vallásról és geopolitikáról, az egyházak szerepéről a diplomáciában, különös tekintettel a Kárpát-medencére.

A sok tudásszerzés után, továbbképzési napunk végén a Tihanyi Bencés Apátság jóvoltából jót fürdőzhettünk a győri élményfürdőben. Ez után vacsoráztunk, majd elfoglaltuk a szálláshelyünket a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium internátusában.

A hazautazás napján reggeli után az apátság udvarán gyűltünk össze, ahol hálát adtunk és elbúcsúztunk a bencés szerzetesektől. Hálával tartozunk mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy meglátogathattuk a Tihanyi Bencés Apátságot és egy ilyen szép hetet tölthettünk el Magyarországon. Köszönjük azt is, hogy nemcsak élményekkel, hanem lelkileg is gazdagodhatunk. 

Szöveg: Konrád Mihály (9. osztály), Varga István és Mihók Dávid (10. osztály), Virágh Attila (11. osztály)

Fotó: Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria