Magyarul is olvasható Bergoglio bíboros és Skorka rabbi beszélgetéssorozata: Az égről és a földről

Kultúra – 2014. június 4., szerda | 16:58

A Jorge Mario Bergoglio (Ferenc pápa) és Abraham Skorka beszélgetéseiből összeállított kötetet június 3-án mutatták be a Hadik Kávéházban. A Magyar Kurír tudósítását olvashatják.

A könyvbemutatón részt vett Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, Verő Tamás rabbi és V. Bálint Éva újságíró; a beszélgetést Kamarás István vallásszociológus vezette. A kötetet a Holnap Kiadó adta ki a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, Székács Vera fordításában.

Mint a meghívott vendégek közül többen kiemelték: a könyvbemutató éppen a Tóraadás ünnepére esett, ami bizonyos értelemben „a szövegek ünnepe”. A hagyomány szerint Isten az egyiptomi kivonulástól számított ötvenedik napon adta át a Tórát Mózesnek a Sínai-hegyen. Verő Tamás rabbi kiemelte, a bíboros és a rabbi beszélgetésének külön szépsége, hogy mindkét fél meghallgatja a másikat, odafigyel rá, meg akarja érteni, amit a másik mond, amit a másik gondol.

Az égről és a földről címet viselő „beszélgetőkönyv” eredeti kiadása 2010-ben jelent meg spanyol nyelven (Sobre el cielo y la tierra) Argentínában, angol fordítása 2013-ban látott napvilágot. A 29 témakört felölelő kötet alapja egy beszélgetéssorozat, melyet Bergoglio bíboros, Buenos Aires-i érsek Abraham Skorka rabbival, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetőjével folytatott – mindketten a vallásközi párbeszéd elkötelezett hívei. Olyan alapvető és aktuális témákat vitattak meg, mint Isten, a fundamentalizmus, a halál, az ateisták, politika és hatalom, a holokauszt, a kommunizmus, a pénz.

V. Bálint Éva újságíró azt emelte ki, hogy két ember előítéletmentes beszélgetését olvashatjuk, akik kíváncsiak a másik véleményére; még ha nem is értenek egyet egy-egy téma kapcsán – ilyen például XII. Piusz pápa megítélése –, elfogadják, hogy a másik máshogy látja. Bergoglio bíboros arra felvetésre, hogy XII. Piusz nem tett eleget a zsidóüldözés ellen azt válaszolja, hogy ő máshogy látja ugyan Piusz személyét, de valóban az jelenthet megoldást, ha megnyitják a vatikáni levéltárakat.

A könyvbemutató közreműködői felidézték XXIII. János személyét, aki így üdvözölte a hozzá érkező rabbikat: „Én vagyok József, a ti testvéretek!”, és megemlítették, hogy „a jó pápa” zsidómentő akciói mögött valószínűleg Piusz jóváhagyása, esetleg biztatása állt.

Székely János emlékeztetett rá, hogy Eugenio Zolli – aki Israel Zoller néven született, és római főrabbi volt a II. világháború alatt – éppen háláját fejezte ki XII. Piusznak a római zsidók védelméért azzal, hogy megkeresztelkedésekor az Eugenio keresztnevet választotta Eugenio Pacelli, azaz XII. Piusz pápa után.

Székely János köszöntötte „zsidó testvéreinket” a Tóraadás ünnepe alkalmából, majd felhívta a figyelmet arra, hogy több fontos évfordulóval esik egybe Az égről és a földről magyar kiadása: többek között a holokauszt 70. és a Nostra Aetate 50. évfordulójával. A II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű nyilatkozata az Egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról szól, s külön fejezetben foglalkozik a zsidósággal. „Mivel tehát ily nagy a keresztények és a zsidók közös lelki öröksége, e Szent Zsinat ajánlja és támogatja a kölcsönös megismerést és megbecsülést, melyet főleg a Szentírás tanulmányozásával, s teológiai és testvéri párbeszédekkel lehet elérni” – mondja a történelmi jelentőségű dokumentum.

Verő Tamás rabbi megemlítette, hogy Székely Jánossal együtt vettek részt az Élet Menetén, és beszéltek a Keresztény-Zsidó Tanácsról, ahol 3-4 havonta hasonló témákról cserélik ki nézeteiket a résztvevők, mint amikről a bíboros és a rabbi beszélget a most megjelent kötetben.

Székely János segédpüspök emlékeztetett rá: különös aktualitást ad a kötetnek az, hogy Ferenc pápa nemrég zarándokolt a Szentföldre, ahol többek között éppen Skorka rabbival találkozott. A kettejük közötti mély barátság ezzel a beszélgetéssorozattal kezdődött, melyre Ferenc pápa úgy emlékszik vissza: nem voltak falak közöttük, és nem volt titkolózás – az őszinte egyszerűség vezérelte beszélgetéseiket.

Fotó: Holnap Kiadó

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria