Májusban négy alkalommal is vetítik Vácon a Memento mori című filmet

Kultúra – 2023. május 1., hétfő | 10:01

A Memento Mori – A váci legenda című film a váci Fehérek templomában talált 18. századi múmiák történetét dolgozza fel. Kiss Stefán Mónika rendező-producer alkotását február végén mutatták be. A filmet most végre a nagyközönség is megtekintheti. Május 3–4-én és és 23–24-én a váci Piarista Kilátó Központban várják vetítésre az érdeklődőket.

A Memento Mori izgalmas témát feldolgozó kalandfilm, mely egyszerre játszódik a 21. és a 18. századi Vácon. Kiss Stefán Mónika filmjének története fikció ugyan, de az alkotók a múmiákról szóló tudományos kutatásokat is felhasználták a forgatókönyv megírásához.

A kalandfilmben a Váci Egyházmegye fontos épületei is fel-felbukkannak. A forgatás során a stáb megfordult a Váci Egyházmegyei Múzeum pincéjében, a Nagyboldogasszony-székesegyház altemplomában, az Egyházmegyei Könyvtár falai között és a püspöki palotában is.

A váci Fehérek templomának felújítása során 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra, és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. A tévéfilm a 265 múmia sorsát, személyes történeteit dolgozza fel.

Főszereplők: Trokán Nóra, Adorjáni Bálint, Kamarás Iván és Reviczky Gábor.

Május 3-án és 4-én 20 órától, május 23-án és 24-én 20 óra 30 perctől tartanak vetítéseket Vácon, a Piarista Kilátó Központban (Vác, Géza király tér 10.).

A belépés díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Regisztrálni a film@vaconline.hu e-mail-címen lehet.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria