Máltai szabadegyetemnek adott otthont az erdélyi Mikóújfalu

Külhoni – 2023. augusztus 1., kedd | 9:53

Első alkalommal rendeztek szabadegyetemet július közepén a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei számára a Kovászna megyében fekvő Mikóújfaluban. Az egyhetes rendezvény résztvevői a szervezeti kommunikációtól a szociális törvényhozás kérdésköréig sok mindenről hallhattak, ami a segítő munkában hasznos tudnivaló.

A rendezvény a Máltai Szeretetszolgálat országos lelkivezetője, Veres Stelian által celebrált szentmisével kezdődött.

A szabadegyetemen Keresztes Olivér, a kolozsvári csoport lelkivezetője és Veres Stelian országos lelkivezető együtt tartott előadást arról, hogy a Máltai Szeretetszolgálat egészének, munkatársainak, önkénteseinek életében Jézus áll az első helyen, segítő tevékenységük így több, mint egyszerű humanitárius segítség, jótékonykodás.

Cristina Rigman a szervezetfejlesztésről, Makkai Péter a szociális szolgáltatások finanszírozásáról, Butka Gergő pedig a szervezeti kommunikáció a közösségi felületeken témában tartott előadást.

Milyen hasonlóság van Steve Jobs és Boldog Gellért között? – Ajroldi di Robbiate Eugenio, a Máltai Lovagrend kommunikációs igazgatója ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tárgyalt. A felvetett kérdésre válaszolva kifejtette: sokkal több, mint gondolnánk. Előadásában hasznos tanácsokat és fontos információkat kaptak a munkatársak a szervezet vizuális elemeit illetően.

Bogdán Beáta, a Caritas önkéntes koordinátora; Szabó István, a FIF (Fiatalok a Fiatalokért) munkatársa; Puskás Bálint, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat tiszteletbeli elnöke, valamint Madaras Kata és Friedl Beatrix mutatták be saját tevékenységüket, tapasztalataikat az interaktivitás terén.

Madaras Katalin brassói pszichológus kollégájával, Friedl Beatrixszal bemutatták az Alzheimer Cafét; elsőként a brassói tapasztalataikat osztották meg. „Szervezeti szinten most ismerték meg a kollégák ezt a programot; a román ajkúak is betekintést nyertek. A bemutatót követte egy csoportos foglalkozás, szerepjáték betegként és hozzátartozóként. Többüket megérintette. Visszajelezték, hogy nem tudták, milyen nehéz terhet ró a gondozóra ez a betegség” – mondta el Madaras Kata, kiemelve, hogy ez a sajnos ma már nagyon gyakori betegség sokakat sújt. Több más nehéz állapothoz hasonlóan nem ismert, a hozzátartozók nagyon elenyésző támogatást kapnak. Örömteli, hogy a szervezeten belül további két fiókszervezet szeretné elkezdeni rövid időn belül az Alzheimer Cafét.

Románia az utolsó helyen áll Európában az elsősegélynyújtást ismerők számát tekintve: a lakosság 90 százaléka nem tudja, mit tegyen egy baleset esetén. A szabadegyetemen a Máltai Szeretetszolgálat elsősegélyes csapatai Nagybányáról és Sepsiszentgyörgyről műhelymunka keretében ismertették az elsősegély alapjait.

A résztvevők közül sokan úgy tértek haza az egyhetes rendezvényről, hogy gazdagodtak, ötleteket, megoldásokat tanultak, új ismereteket sajátítottak el, amelyek motiválják őket a mindennapi teendők között, másrészt új irányt, rálátást adnak a tevékenységeknek.

Az egyhetes rendezvény rövid mozgóképes összefoglalóját ITT nézhetik meg.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Romániai Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria