Már imádkoznak az első zarándokok XVI. Benedek sírjánál

Kitekintő – 2023. január 9., hétfő | 12:10

Már az első napon, január 8-án délelőtt, amikor megnyitották a Szent Péter-bazilika altemplomát, zarándokok sora várakozott, hogy imádkozhasson XVI. Benedek emeritus pápa sírhelyénél a vatikáni grottákban, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál nyugodott boldoggá avatása előtt.

Hosszú sor várakozott a vatikáni grották megnyitására január 8-án, vasárnap délelőtt a Szent Péter-bazilikában, hogy XVI. Benedek sírhelyéhez járulhassanak. Férfiak és nők, családok gyerekekkel, szerzetesek és papok, akik közül sokan lerótták már kegyeletüket január 2. és 4. között az emeritus pápa földi maradványai előtt is a Szent Péter-bazilikában felállított ravatalnál. Rendezett sorban várakoztak, hogy búcsút vegyenek XVI. Benedek emeritus pápától.

A grottákat, ahol 160 pápát helyeztek végső nyugalomra, mostantól újra 7 és 18.30 óra között lehet látogatni.

Három fiatalasszony a pugliai régióból volt az első, akik a Szent Péter-bazilika alatt lévő kis kápolnába léphettek. Térdre ereszkedtek az egyszerű márványlap előtt, amelyre pusztán a „Benedictus PP XVI” (PP – Pontifex pontificium) feliratot és a görög betűs Krisztus-monogramot vésték. „Fontos pápa volt, úgy éreztük, hogy ma el kell jönnünk ide” – mondta a három zarándok az újságíróknak.

„No photo, just pray!” (Ne fotózzanak, imádkozzanak! – a szerk.) – kérték a bejáratnál a sokaságtól.

Ahogyan a ravatalnál, úgy itt is méltó magatartást tanúsítottak a várakozók. Csendben álltak, keresztet vettek, térdet hajtottak, és imádkoztak azért az emberért, aki nyolc éven át ült Szent Péter székében, és majdnem tíz éven át emeritus pápaként élt köztünk.

A várakozók között volt egy varsói férfi, aki XVI. Benedeket a „történelem egyik legfontosabb pápájának” nevezte. Egy asszonyokból álló csoport a velencei régióból érkezett, ők szintén ki akarták fejezni kötődésüket az elhunyt pápához. „Benedek reményt ad nekünk” – mondták.

Joseph Ratzinger kérése volt, hogy oda temessék, ahol II. János Pál is nyugodott boldoggá avatása előtt. Karol Wojtyła földi maradványait 2011-ben, közvetlenül boldoggá avatását követően helyzeték át a San Sebastiano-kápolnába, Michelangelo Pietàja mellé.

XVI. Benedek cipruskoporsójában elhelyezték a pápaság idején vert pénzérméket és emlékérmeket, valamint a palliumot, továbbá a latin nyelvű okiratot (rogito), amely röviden összefoglalja péteri szolgálatát. A cipruskoporsót bádogkoporsóba tették, amely végül tölgykoporsóba került. Ezzel a hármas, hagyományosan a pápákat megillető koporsóban helyezték örök nyugalomra a grottákban.

Fordította: Trauttwein Éva

Forrás és fotó: Vatican News német szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria