Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrált szentmisét Szent Kvirin emléknapján Szombathelyen

Hazai – 2023. június 8., csütörtök | 18:41

Június 4-én, vasárnap emlékezett meg a szombathelyi Szent Kvirin-plébánia védőszentjéről, a Savariában vértanúhalált halt püspökről. Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutatta be. A búcsúi program az Óperint utcai hídnál felállított emlékfalnál folytatódott.

Isten nem magányosság, hanem egy család: az Atya, a Fiú és a Szentlélek számunkra fel nem fogható közössége. Minden család mélyén, amely jól működik, ott van a Szentháromság – mondta a Szentháromság ünnepén bemutatott szentmise homíliájában Márfi Gyula.

Majd Szent Kvirintről szólt, aki – miként a nyugalmazott veszprémi érsek fogalmazott – dekadens korban élt, amikor a kereszténység jelentette a jövőt a birodalom számára, de ezt a császárok nem ismerték fel, hanem üldözték a keresztényeket. Így lett vértanú Szent Kvirin is, akit próbáltak megtörni, ígéretekkel, fenyegetésekkel rábírni hitének megtagadására, de nem jártak sikerrel.

Életét adta Krisztusért.

Mi tette képessé Szent Kvirint arra, hogy életét áldozza Krisztusért? – tette fel a kérdést a szentmise szónoka. – Az, hogy hitt Krisztus halálában és feltámadásában.

Csak azzal magyarázható, hogy Jézus tömegeket vonzott, hogy csodákat tett, igehirdetése pedig példa nélkül való és elfogadhatatlan volt. Mivel magyarázzuk, hogy Jézusról ma mindenki tud? Mivel magyarázható, hogy Rómában is tömegek mentek érte a halálba, és erről már Tacitus is írt feljegyzést? Mindez képtelenség, ha Jézus nem támadt volna fel a halálból, nem bizonyította volna, hogy győzőtt a halál felett, és nem kapta volna meg a Szentlélek megerősítését.

Európa megint egy dekadens korszakát éli. Fontos imádkoznunk, hogy visszataláljunk a krisztusi hithez és a keresztény erkölcsökhöz. Ehhez kérjük a szentek, így Szent Kvirin közbenjárását is – hangsúlyozta homíliájában a nyugalmazott veszprémi érsek.

Márfi Gyula szentbeszédét meghallgathatják ITT.

Délután a szombathelyi Óperint utcai hídnál felállított emlékhelynél folytatódott a búcsúi program. Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános osztotta meg gondolatait a megjelentekkel, majd koszorúkat helyeztek el az emlékfalnál.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria