Mária-jelenések Trevignanóban – Ferenc pápa óvatosságra inti a hívőket, felmerült a csalás gyanúja

Kitekintő – 2023. június 6., kedd | 19:25

Hetek óta nagy érdeklődés övezi az olasz médiában megjelenő híreket egy magát látnoknak nevező asszonyról az olaszországi Trevignanóban, aki azt állítja, hogy megjelenik neki a Szűzanya. Június 4-én az olasz televízióban maga Ferenc pápa figyelmeztetett, hogy a Mária-jelenések nem mindig igazak.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet, hogy a Mária-jelenéseket óvatosan kell kezelni, a hódolat eszközeiként feltűnő látnokok nem mindig valódiak. Utalt arra, hogy van egy fontos kritérium, ez pedig nem más, mint hogy Mária mindig Jézusra mutat rá. „Voltak valódi jelenések a Szűzanyáról, de ő az ujjával mindig Jézusra mutatott. A Szűzanya soha nem önmagára irányítja a figyelmet. Ha a Mária-tisztelet túlságosan önmagára összpontosít, az nem jó; sem maga a hódolat, sem azok az emberek nincsenek rendben, akik mozgatják azt.” Ferenc pápa nem tett kifejezett utalást a trevignanói esetre, ám kijelentése az utóbbi napok sajtóhírei fényében minden bizonnyal erre vonatkozik.

A Civita Castellana-i püspök, Marco Salvi már a pápa kijelentése előtt azt tanácsolta a híveknek, hogy ne vegyenek részt a meghirdetett összejöveteleken Trevignanóban, és arra kérte a város papjait, hogy ne kommentálják az állítólagos látnok szavait.

Az 53 éves szicíliai származású üzletasszony, Trevignano „látnoka” azt állította, hogy a Međugorjéból hozott Mária-szobor vért könnyezett, és üzeneteket is kapott Szűz Máriától a hívek számára. Gisella Cardia üzleti vállalkozása korábban, 2013-ban csődbe ment, a bíróság nemrég döntött az ügyben, két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Volt munkásai 300 ezer eurót követelnek tőle. Miután a cég csődbe ment, az asszony a férjével Trevignanóba költözött. Itt kezdődtek öt éve az állítólagos misztikus jelenségek. Időközben a „látnok” létrehozott egy alapítványt, amely számára sok adomány érkezik.

Gisella Cardia földet vett Trevignanóban egy nagylelkű férfi adományának köszönhetően, és azt is állítja, hogy maga a Szűzanya volt az, aki a megvásárolni kívánt földet kijelölte, hogy minden hónap harmadik napján ott találkozzon vele. A média keltette felháborodás és az egyházmegyei vizsgálat miatt a nyilvános találkozókat felfüggesztették. Marco Salvi püspök felállított egy egyházmegyei bizottságot, amely vizsgálja az esetet, ugyanakkor a civitavecchiai ügyészség nyomozása is folytatódik.

Gisella Cardia azonban mindig újabb hírekkel jelentkezik, nemrég egy videofelvételt tett közzé, amelyben elmondja, hogy sikerült „gnocchit és pizzát szaporítania”, amikor a dombra érkezett emberek megéheztek, és meghívta őket vacsorára.

Trevignano plébánosa, Piero Rongoni szintén megszólalt az állítólagos jelenések ügyében. Nem hajlandó imaórákat tartani Gisellával a plébánián, ahogyan elődje tette. A hölgy férje, Gianni Cardia az esetet a következő szavakkal kommentálta: „Jézust kiűzték a zsinagógából.”

„Itt akarok maradni, és egy millimétert sem fogok hátrálni, mert Isten házában vagyok, és a Szűzanya mellettem áll” – nyilatkozta Gisella Cardia, aki azt is mondja, hogy nemcsak a Szűzanyát, hanem Jézust is látja: nagyon szépnek nevezte és tipikus leírást adott Jézusról, akinek szerinte kékeszöld szeme és hosszú haja volt a jelenéskor.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire; Famiglia Cristiana

Fotó: Famiglia Cristiana; Il Sismografo

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria