Marton Zsolt megyéspüspök adventi szentmisét mutatott be a váci börtön kápolnájában

Hazai – 2023. december 18., hétfő | 14:08

Szentmisét celebrált Marton Zsolt váci megyéspüspök december 11-én a Váci Fegyház és Börtön kápolnájában. A szentmisén, melyre a tavalyi hagyományteremtő eseményhez hasonlóan az adventi időszakban került sor, Tóth László állandó diakónus, budapesti börtönlelkész és Szabad Attila állandó diakónus, püspöki szertartó szolgált. A Váci Fegyház és Börtön munkatársának beszámolóját közöljük.

Az adventi időszakban az emberek szíve várakozással telik meg. A legszebb ünnepünk előtti lelkes készülődés természetesen a büntetés-végrehajtási intézetekben is jelen van. Az irodákban, részlegeken megjelennek az ünnepi díszbe öltöztetett fenyők, készül a karácsonyi menü, és a bejgli sem maradhat el. A kápolnában megtartott szentmise a készülődés kiemelkedő eseménye volt, a résztvevők meghallgathatták a megyéspüspök szavait az ünnep jelentőségéről, a hozzá kapcsolódó érzelmekről és a mindent átjáró reményről. A szentmise előtt a szentgyónás lehetősége is biztosított volt a résztvevők számára. A megjelenteket üdvözölve Marton Zsolt kiemelte, hogy az adventi koszorún két gyertya ég, és ő már második alkalommal misézik az intézetben, ami nagy örömmel tölti el. Prédikációjában Lukács evangéliuma (5,17–26) alapján magyarázta az advent lényegét: az advent az az ünnep, amely megmozgat és megerősít mindenkit. Hiszen a fény az, ami minden kicsi helyet ki tud tölteni közöttünk és a szívünkben. A főpásztor a békeszertartás alatt minden jelenlévőt kézfogással köszöntött.

A misén negyvennégy fogvatartott és harminc kolléga vett részt. A vallási körletrészen elhelyezett fogvatartottak dalokat énekeltek a mise elején és végén. A megjelent fogvatartottak ajándékkal is készültek, Marton Zsolt püspök könyveket vehetett át tőlük, melyek a megtért, megváltozott fogvatartottak életét mutatják be.

Az intézet parancsnokának és a Váci Egyházmegye püspökének célja, hogy a Váci Fegyház és Börtönben a püspöki szentmise hagyománnyá váljon az adventi időszakban.

Forrás és fotó: Büntetés-Végrehajtás; Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria