Marton Zsolt váci megyéspüspök ezüstmiséjét ünnepelték Maglódon

Hazai – 2023. június 27., kedd | 11:21

Június 24-én a maglódi római katolikus templomban adott hálát Marton Zsolt váci megyéspüspök pappá szentelésének 25. évfordulóján. Az ünnepi eseményen a szomszéd települések plébánosai, a Fokoláré lelkiségi mozgalom képviselői, a helyi egyházközség tagjai és a környező települések hívei is részt vettek.

A szentmise elején Papp György akolitus és világi elnök köszöntötte a püspököt:

„Kedves Marton Zsolt püspök atya! A Maglódi Római Katolikus Egyházközség nevében szeretettel köszöntöm ezen a jeles napon, amikor huszonöt éve annak, hogy pappá szentelték. Különleges megtiszteltetés plébániánknak, katolikus közösségünknek, hogy településünk szülötte egyházmegyénk legmagasabb szintű vezetője lett, és szíve, és természetesen családja visszahúzza oda, ahonnan elindult. Több alkalommal nyilatkozott arról, hogy szeretettel és tisztelettel gondol vissza itteni tanítómestereire, így Horváth József és Barotai Endre atyákra, akik ugyan már nincsenek itt testközelben, de lelkük velünk együtt örülhet. Köszönjük, püspök atya, hogy ezüstmiséjét itt, szülővárosának templomában mutatja be, és együtt lehetünk Jézus Krisztussal. Isten éltesse sokáig, püspök atya!”

A szentmise ünnepi szónoka Lédeczi Dénes szolnoki esperes, plébános volt, aki homíliájában Keresztelő Szent János születéséről, az élet ajándékáról, illetve M. S. Mester Mária és Erzsébet találkozása című képéről beszélt. Elmondta, hogy Marton Zsolttal már harmincegy éve ismerik egymást, veszprémi hittanár szakos hallgatóként együtt indultak útnak Isten szolgálatára. Beszéde végén megköszönte a megyéspüspök áldozatos munkáját és elkötelezettségét: „Huszonöt év papi szolgálatért adunk hálát ma. Püspök atya huszonegy éve a papság szentségét élte, amikor 2019-ben még nagyobb feladattal bízták meg: hogy egyházmegyénk főpásztoraként legyen az Úr eszköze.

Hálát adunk veled együtt szüleidért, akik felneveltek téged, minden jó szavukért, iránymutatásukért, hogy támogattak a felnőtté válás útján. Hálát adunk tanáraidért, plébánosaidért, elöljáróidért, mindazokért, akik életük példájával segítettek téged, a Fokoláre papi közösségért és mindazon lelkiségi mozgalmakért, melyek egyre jézusibbá tettek és formáltak.

Köszönjük az Úrnak, hogy jó kedvű és vidám emberként vagy köztünk, és az imádság embere is vagy. Köszönjük, hogy az idők jeleit látva a világi munkatársakkal és a papsággal, diakónusokkal, a megszentelt életet élőkkel, az akolitusokkal, elkötelezett nőkkel és férfiakkal kész vagy együtt építeni az Isten országát. Kívánom, hogy mint püspök, mint a Váci Egyházmegye megyéspüspöke a szelíd és alázatos Krisztus ereje, szeretete, bölcsessége vezessen egyházmegyénk élén még számos éven át, a Lélek erejében! Ámen!”

A szentmise végén az egyházközség plébániai kormányzója, Pálfalvi Tamás is köszöntötte a főpásztort, és átadta a hívek ajándékait.

Marton Zsolt megköszönte a hívek szeretetteljes részvételét, ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket, majd az ünneplő közösséget agapéra hívta.

Az ünnepi szentmisén részt vett Németh Mihály evangélikus és Bálint Klára református lelkész is. A szeretetvendégségen pohárköszöntőt mondott Tabányi Pál, Maglód város polgármestere, akivel együtt Marton Zsolt püspök két évig volt önkormányzati képviselő, mielőtt még a papi szemináriumba lépett volna. Az agapét az egyházközség az önkormányzattal közösen készítette elő és bonyolította le. Az egyházközségből sokan hozzájárultak a szép ünnephez szeretetből hozott áldozattal, munkájukkal, adományaikkal.

Szöveg és fotó: Pesti Györgyi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria