Martos Levente Balázs mutatott be szentmisét a szombathelyi székesegyház búcsúünnepén

Hazai – 2023. július 3., hétfő | 15:11

Július 1-jén este, Sarlós Boldogasszony ünnepének előestéjén Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be búcsúi szentmisét a szombathelyi székesegyházban, amely egyben hálaadás is volt pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából.

A szentmisét megelőzően a székesegyházban idegenvezetést tartottak, valamint találkozóra várta a híveket Stift Zoltán, művésznevén Angelico atya.

Szentbeszédében a püspök kiemelte: nem mindegy, milyen titok az, amelybe a szombathelyi székesegyház beavat, bevezet bennünket. A helynek az a történet a titokzatos középpontja, hogy Mária meglátogatja Erzsébetet. Felidézi számunkra a jelenet Keresztelő János és a világ Megváltója közelgő születését. Felidézi, hogy az Isten véglegesen magára vette emberségünket, új módon jelölte meg ezt az emberi létet, az élet helyévé varázsolta a földet. Hogyan jelöl meg bennünket ez a történet, hogyan tudunk mi is beavatottá válni?

Az első, ami megjelöl bennünket, ha ehhez a templomhoz kötődünk, az a beavatásnak, a kintnek és a bentnek a sajátos játéka. A tény, hogy magához ölel ez a titokzatos találkozás és mi is arra kaptunk felhatalmazást, hogy a magunk egyszerű módján szóljunk az Isten jelenlétéről.

Másodszor ez a látogatás találkozás is. Találkozás, amely váratlan, meglepő, amelyhez nyitottság és bátorság kell. Mit kezdek ezzel? Mivé teszem? Mivé alakítom? Van-e rá bátorságom, hogy ránézzek arra, amivel találkozom, és alakítsam?

Amikor igazán találkozunk egymással és Istennel, akkor felfénylik a szívünk aranya. Megszólal az, akik és amik Isten színe előtt vagyunk. A tér, ahol vagyunk, olyan tere a találkozásnak, ahol az Isten odaígért kegyelme, szeretetének fogható jelei újra és újra elevenné válnak. És talán nagyon sokan vagyunk, akik ezt vagy azt a jelet legalább egyszer magunkra vettük.

Mária látogatását Erzsébetnél szívesen értelmezem úgy, hogy az a kilépő Egyháznak szól – mondta a segédpüspök. – Az Egyház minden tagját arra biztatja, hogy keljen útra, és fedezze fel Isten jelenlétét a másikban, a többi emberben. Néha nehéz átélni, de ez a nagytemplom és ez a közösség megkapta azt a hivatást és ajándékot, hogy befogadja az egész várost és befogadjon, szeretettel elfogadjon minden érkezőt, és bennük Istennel találkozzon – zárta szentbeszédét Martos Levente Balázs püspök.

A szentmise visszanézhető az egyházmegye YouTube-csatornáján.

A nap zárásaként Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria