Mátraverebély-Szentkúton zárta demenciával kapcsolatos projektjét a katolikus szeretetszolgálat

Hazai – 2015. október 14., szerda | 16:17

Október 13–14-én rendezte meg a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat az „INDA – demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása” elnevezésű projektet lezáró konferenciát. Október 14-én Beer Miklós püspök mutatott be szentmisét a résztvevőknek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az Európai Unió támogatásával létrejött projekt célja, hogy a demencia területén a feltárt szükségletekre fókuszálva rugalmas, komplex gondozási programot dolgozzon ki, és ennek fő elemeit a projektidőszakot követően is fenntartsa. A szeretetszolgálat munkatársai a konferencia első napján előadásokat hallgattak a projektről, a demencia európai kihívásairól, a demenciastratégiákról. Csoportbeszélgetések keretében ismerkedtek meg a kutatási eredményekkel, tájékozódtak a minőségi ellátásról és az együttműködés lehetőségeiről.

A ferencesek által fenntartott nemzeti kegyhelyen megrendezett konferencia második napja szentmisével kezdődött, amelyet Beer Miklós váci megyéspüspök celebrált. Homíliájában az elmúlt napokban átélt élményei alapján érzékeltette, milyen különös az az átmenet, amikor az ember időskorában már készülődik egy másik lét felé. A főpásztor egy nemrég meghalt paptársa alakját idézte fel, aki a székesfehérvári papi otthonban élt.

Egy ideje már nem ismert fel senkit maga körül, ugyanakkor mindig kedvesen fogadott mindenkit: láthatóan itt volt, valójában már egy másik létben – emlékezett róla a püspök.

A szentmise olvasmánya és evangéliuma alapján Beer Miklós arra figyelmeztetett, milyen nagy kísértés számunkra, hogy mindig magabiztosak legyünk, mindenről véleményt mondjunk. Hozzátette: pedig nem a mi érdemünk, hogy milyen képességekkel rendelkezünk. Ugyanakkor ezek a képességeink arra ösztönöznek, hogy gondoskodjunk másokról.

A püspök a szentmise homíliájában arra hívta fel a szeretetszolgálat munkatársainak figyelmét, hogy mindig újra és újra vizsgázunk: tudtunk-e megértőek, együttérzőek, irgalmas szívűek lenni.

A legtöbb, amit az életben tehetünk, hogy az irgalmas szeretet közvetítői leszünk – hangsúlyozta Beer Miklós, majd Szent II. János Pál pápára utalt, aki mintegy végrendeleteként bevezette az Isteni Irgalmasság vasárnapját, továbbá emlékeztetett, hogy Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság szentévét, és folyamatosan arra buzdít, hogy vegyük észre a rászorulókat. Végül a Szűzanya segítségét kérte a püspök, hogy a munkatársak valóban a gondoskodó szeretet képviselői legyenek.

A szentmisét követően Süveges Gergő, az INDA projekt szóvivője köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd levetítették azt a két kisfilmet, amelyet a program keretében készítettek abból a célból, hogy felhívja a társadalom figyelmét a demencia jelenségére.

A második nap első előadója Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár volt. Röviden, történelmi példákat sorolva felvázolta, hogy az egyház nagy öröksége a betegek gondozása.

Rámutatott: megtanulhatjuk az előző századok tapasztalataiból, hogy a test gyógyítása mellett fontos a lélek gyógyítása is. Az államtitkár felidézte Szent Benedek reguláját, amelyben nagyon fontos a betegek vigasztalása és szolgálata. Elmondta, hogy a 8–10. században a bencés monostorok mellett létrehoztak betegházakat is, a szerzetesek életének része volt a betegek gondozása. A Remete Szent Antalt követő antoniták például háromszázhatvan olyan ispotályt tartottak fenn, ahol betegeket gyógyítottak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szeretetszolgálat tevékenységével a katolikus szerzetesrendek örökségét folytatja: egyszerre gondoz testet és lelket.


Soltész Miklós a katolikus szeretetszolgálat intézményvezetőihez szólva kiemelte, milyen nehéz és nagy figyelmet igénylő feladat a vezetés. Végül felhívta a szeretetszolgálat munkatársainak figyelmét arra, milyen nagy felelősség rendszeresen találkozni a halálra készülőkkel és részt vállalni egy-egy ember üdvösségre jutásában.

Iva Holmerová, a prágai gerontológiai központ vezetője, az Alzheimer Europe szervezet alelnöke az egészségügyi és szociális gondozás közötti kapcsolat fontosságáról beszélt és arról az ellenőrzési rendszerről, amelyet hazájában az ellátóintézményekben gyakorolnak. Pontozzák az intézményeket abból a szempontból, milyen minőségű ellátást biztosítanak a demenciában szenvedő időseknek. Megvizsgálják működésüket, hozzáállásukat, és tapasztalataik alapján javaslatokat tesznek arra, hogyan lehet javítani az ápolást. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Alzheimer Europe szervezet várja az együttműködő partnereket, így a magyarokat is.

Kovács Tibor neurológus, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának munkatársa a demencia sokarcúságáról beszélt előadásában. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos elkülöníteni egymástól a hasonló tüneteket okozó különféle betegségeket, megfelelő diagnózist felállítani, mert a különböző betegségek más-más kezelést igényelnek.

Az előadásokat követően a szeretetszolgálat munkatársai két csoportban folytatták a megbeszélést: a hozzátartozói fórum fontosságáról szóló beszélgetést Bagyinszki Zoltánné és Menyhárt Miklós vezették, a média, a kommunikáció szerepéről pedig Süveges Gergő és Kuzmányi István vezetésével osztották meg egymással gondolataikat a résztvevők.

A konferenciát Egervári Ágnes, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója zárta, bemutatta a projekt során a képzésben, a kutatásban és a figyelemfelkeltésben elért eredményeket.

Az INDA projektről itt tájékozódhat: Inda.info.hu.


Fotó: Lambert Attila

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria