Matthias Dippel: Az örök életre vezető hét út – Pio atya mennyei üzenetei

Kultúra – 2024. szeptember 14., szombat | 15:00

Matthias Dippel nős, egy gyermek édesapja. Sokáig dolgozott kereskedelmi utazóként, míg aztán egyszer Szent Pio atyán keresztül meghallotta Isten hangját, és ettől kezdve teljesen átalakult az élete.

A könyv két részből áll. Az első részben a szerző a Pio atyával kapcsolatos élményeiről számol be, a másodikban pedig azokról az üzenetekről, melyeket Pio atya adott neki. Ezeket nem „belső hang” vagy „belső megérzés” formájában kapta. Pio atya hangját tisztán és érezhetően hallotta, úgy, mintha mögötte állna. Matthias Dippel nem titkolja: ez a könyv nem az övé, hanem Pio atyáé. 2018. október 23-án egyházi jóváhagyást kapott a kötetre. Ez egyházi és nyomtatási, valamint terjesztési engedély Szent Pio üzeneteire, mely azt igazolja, hogy a tartalom teljességgel megfelel a katolikus hitnek.

A könyv írója sok könyvben olvasta, hogy Pio atya halála után is gyakran szólt az emberekhez, hogy vigasztalja, figyelmeztesse vagy meggyógyítsa őket. Ez történt vele is, elmélyült imájában tisztán hallotta a San Giovanni Rotondó-i kapucinus szerzetes hangját: „Ha a szívedet és lelkedet nem nyitod ki, nem fogod hallani a hangomat… Kelj fel, és láss a feladathoz!... Szeretném, ha leírnád a szavaimat! Így be tudom tölteni a küldetésemet, hogy a mennybe vezető utat megmutassam nektek.”

Pio atya hét üzenetet adott át Matthias Dippelnek, amely utat mutat nekünk, hogyan válhatunk Jézus követőivé. Az első üzenet lényege: kezdjük Jézussal, és zárjuk vele is a napot. „Jézus kopogtat a szíved ajtaján, csak be kell engedned. Ha nem nyitod ki szíved ajtaját, továbbmegy. Ha szélesre kitárod, elárasztja szívedet, és megtölti szeretettel… Ne múljon el nap az életedben anélkül, hogy ne Jézussal, a te Megváltóddal és Megmentőddel zárnád! Így egyre inkább felismered magadban Jézus lelkét és követni fogod Őt.” A kötet írója emlékeztet Jézus ígéretére, mielőtt felszállt volna a mennyekbe: „És íme, én veletek vagyok minden nap, a világ végezetéig!” (Mt 28,20).

Ő mindig velünk van, a kérdés: vajon mi is vele vagyunk? 

Naponta milyen gyakran időzünk nála gondolatban? Vannak, akik egyetlenegyszer sem gondolnak rá napközben. Dippel megtapasztalta: a nap történéseinek esti megbeszélése Jézussal hamar a mindennapok részévé vált, és megérezte, amit Pio atya mondott: „Jézus kopogtat szíved ajtaján.” 

A második üzenetben Pio atya így szól a könyv írójához: „Téged is sok ember megbántott már. Légy kész mostantól mindenkinek megbocsátani, mindenkivel kiengesztelődni! Bocsáss meg nekik, és elsőként nyújts kezet a kibékülésre. Minden megbocsátással és kiengesztelődéssel tisztítod a lelkedet és a lelkiismeretedet. Mert a lelkiismeret által Isten hív benneteket a megtérésre és a változásra.”

Matthias elmesél egy történetet: kórházban feküdt, szobatársa egy 18 éves fiú volt, aki erősen alkoholos állapotban tragikus balesetet okozott, a vele utazó 15 éves lány meghalt. A fiút meglátogatta az édesanyja, és közölte vele: a halott lány szülei jobbulást kívánnak neki, és megbocsátanak. Dippel emberfeletti, már-már isteni gesztusnak minősíti ezt. „Az élet maga írja ezeket a mennyei leckéket, csak akarnunk kell látni őket.” Egyúttal felhívja a figyelmet a felebaráti szeretet fontosságára, kiemelve az irgalmas szamaritánus történetét.

A harmadik üzenetben Pio atya megvilágítja: vannak, akik nem találták meg az igaz utat, nem hallgattak lelkiismeretük szavára, és így Isten nélkül élnek. „A ti feladatotok ezeket a szegény lelkeket megmenteni, de ne ítéljétek el őket, és ne bíráskodjatok felettük! Közületek senkinek sincs joga ahhoz, hogy lenézze testvéreit. Egyedül a ti Uratok és Istenetek joga, hogy rámutasson gyermekei hamisságára és hibás lépéseire.” Az ítélkezés és bíráskodás a történelem során gyilkossághoz, ellenségeskedéshez és háborúhoz vezetett, aminek következménye „depresszió, könnyek és vér”.

Az ítélkezést az értelmünk nem tudja megállítani, „csak a szíveddel tudod megtanulni, hogy ne ítélkezz többé!”

A negyedik üzenetben Pio atya így figyelmezteti a kötet íróját: „Fogadd el félelmedet, mert ez az emberi élethez tartozik, de ne hagyd, hogy megállítson abban, hogy Istent megtaláld.” Ha kételkedünk is magunkban, erőnkben, Isten jóságában, kegyelmében soha nem szabad kételkednünk.

Az ötödik üzenet előzménye, hogy a német köztévé, a ZDF levetített egy dokumentumfilmet, amely csalónak és sarlatánnak mutatja be Pio atyát, aki így nyugtatgatja Dippelt: „Ahol az igazság, ott a támadások és rágalmazások sincsenek messze. De az igazság mindig felülkerekedik és győz. Ahogy a világosság és a szeretet is mindig győzni fog.” Nincs olyan szent, akit ne támadtak, rágalmaztak volna ellenségei. Aki pedig a mennyek igazságát tanúsítani tudja, „nem hallgathat, mivel sok a vesztébe rohanó lélek. És aki az igazságot elhallgatja, nem jobb annál, mint aki valótlanságot mond”. Márpedig kétségtelen: „Jézus az út, az igazság és az örök élet. Az igazság védelme és a hamisság elkerülése az ötödik út, mely az örök életbe visz.”

A hatodik út, amely a mennyekbe emel, az imádság. Az ima kommunikáció Istennel, mely a szívben történik, bár a „szív” szót sokszor félreértjük. Az imában az a legfontosabb, hogy megérezzük Isten jelenlétét. Az imában esélyt adunk lelkünknek arra, hogy mindazt, ami nyomaszt vagy örömmel tölt el, átadjuk Istennek, de ez odafigyelést és nyugalmat kíván. Egyszer egy jámbor ember azt kérdezte: „Miért aggodalmaskodtok, ha imádkozhatnátok is?” Az imák és a meditáció lehetővé teszi Istentől származó lelkünk számára, hogy „kitáguljon, megszabaduljon a pokoltól (életünk rossz dolgaitól) és megteremtse a magunk mennyországát”.

A hetedik út, ami az örök életbe visz, a kísérlet a vesztükbe rohanó lelkek megmentésére. „Jézusnak nem csak imádkozókra és könyörgőkre van szüksége; még inkább szüksége van olyanokra, akik hajlandók Neki segíteni és Érte cselekedni. A felebaráti szeretet cselekvő szeretet, misszionáló és térítő szeretet.” Pio atya üzenete szerint gyakran előfordul, hogy „nehezetekre esik hitetekről beszélni és Jézusról tanúságot tenni, aki pedig érezhetően munkálkodik bennetek. Mindenről beszéltek, csak arról nem, ami tényleg fontos ebben a világban”.

Pio atya mennyből küldött üzenete szerint: „Aki ezt a hét utat járja, érezni és tapasztalni fogja, hogy Isten Lelke kiárad benne, és csodálatos élete lesz, félelem és irigység, egoizmus és hazugságok nélkül. Testvérei ezért szeretni fogják és végtelenül hálásak lesznek neki.” Dippel Matthias pedig hozzáfűzi: „Az, hogy Pio atya hét útját járjuk, újból emlékeztet minket arra, hogy Jézus bennünk él, vezet, hordoz és szeret mindannyiunkat. Egy belső ébredést fogsz érezni, mely elárasztja igazsággal, világossággal és szeretettel az életedet.”

Matthias Dippel: Az örök életre vezető hét út – Pio atya mennyei üzenetei
Marana Tha, 2024
Fordította: Werner Zsuzsanna

Matthias Dippel Az örök életre vezető hét út – Pio atya mennyei üzenetei című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Sanpiodapietrelcina.org

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria