Maulbertsch 300 – A szombathelyi művészeti szakgimnázium diákjai a püspöki palotában

Kultúra – 2024. május 10., péntek | 13:34

2024-ben emlékezünk meg a neves osztrák festő, a szombathelyi püspöki palota dísztermének festésén is dolgozó Franz Anton Maulbertsch születésének 300. évfordulójáról. A Szombathelyi Egyházmegye is – a maga eszközeivel – igyekszik ápolni az alkotó emlékét.

A Szombathelyi Egyházmegyei Kalendárium kiadványban, illetve a Martinus havilapban interjút közöltek Tarr György restaurátorral, aki az elmúlt években a püspöki palota dísztermében a Maulbertsch által készített alkotások helyreállítását végezte, végzi. A Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont is folyamatosan felhívja a figyelmet az évfordulóra.

A Szombathelyi Egyházmegye meghívására a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum kilencedikes és tizenegyedikes diákjai közül néhányan Szántó István festőművész, oktató vezetésével, május 9-én ellátogattak a püspöki palotába, hogy Tarr György restaurátor és Baranyai Martin tárlatvezető segítségével megismerkedjenek a festő munkásságával, az épület művészi értékeivel és benyomásaik alapján alkotásokat készítsenek.

A tervek szerint az elkészült munkákból június 7-én, Maulbertsch keresztelésének napján tárlatot rendeznek majd a püspöki palotában, amely egyben egy szakmai délelőtt is lesz.

*

2023 októbere óta dolgoztak a szakemberek azon, hogy visszanyerje régi szépségét a püspöki palota dísztermének déli oldalfala: az esőzések és egyéb vizesedések okozta károkat, korábbi művészi beavatkozások hibáit javították, elpusztult részleteket rekonstruáltak, és az eredeti színeket is visszaállították.

Pintér Attila munkája nyomán megújult az ókori Savaria alapítását bemutató falkép, így mind a négy, Szombathely ókori történelméhez köthető kép visszanyerte eredeti szépségét.

A tervek szerint a keleti oldal felújításával idén nyárra, a termet festő művész, Franz Anton Maulbertsch születésének 300. évfordulójára befejeződik a díszterem több éven át tartó helyreállítása.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria