Megáldották a Hajdúdorogi Főegyházmegye első bölcsődéjét

Hazai – 2023. január 16., hétfő | 10:39

Szent Anna oltalma alatt kezdheti meg működését Hajdúdorogon a főegyházmegye első bölcsődéje. Ezzel újabb területen veszi ki részét az oktatási-nevelési feladatokból a görögkatolikus hitéhez leghűségesebb városban a görögkatolikus egyház. Az épületet Kocsis Fülöp metropolita január 12-én áldotta meg.

Hajdúdorog lakosainak több mint kétharmada a görögkatolikus felekezethez tartozónak vallja magát, közülük sok a kisgyermekes család. Az ő igényeikre alapozottan teljes oktatási intézményrendszert alakítottak ki a településen, így óvodáskortól kezdve egészen a középiskola befejezéséig van lehetőség görögkatolikus intézménybe beíratni a gyermekeket.

A görögkatolikus óvodába jelentkezők közül évről évre több mint egy tucatnyit kellett elutasítani azért, mert a férőhelyek száma korlátozott, és a felvételnél a 3. életévüket betöltötteket részesítik előnyben. Emiatt vált egyre sürgetőbbé egy görögkatolikus bölcsőde kialakítása. A főegyházmegye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” tárgyú pályázaton mintegy 350 millió forintot nyert, aminek köszönhetően egy korszerű, 24 férőhelyes, két gyermekszobás intézmény épült fel.

Néhány hete a szegregációban élők számára szentelt fel közösségi házakat Kocsis Fülöp metropolita, aki Zakeus – szertartáson elhangzott – történetéből azt emelte ki, hogy ő egy kirekesztett, meg nem értett ember volt. Január 12-én pedig Zakeus alacsony termetét emelte ki a főpásztor, a vámszedőnek ugyanis fára kellett másznia, hogy láthassa a Jerikón keresztül haladó Jézust.

„Sok kicsinyke kis ember jön majd ebbe az épületbe. Görögkatolikus egyházunk ezt a célkitűzést tartja szeme előtt, ezt szeretnénk nekik átadni és rajtuk keresztül a szülőknek, hogy ezek a piciny emberek látni akarnak. Ezek az apró emberek ne csak a társadalomba illeszkedjenek be, annak viszonyait tanulják meg, hanem tanítsuk meg őket arra, hogy látni akarják Jézust. Mert akiben megszületik ez a vágy, annak rendben van az élete” – emelte ki a metropolita, majd hozzátette: „Egyfajta kulcsot kap a mindennapokhoz itt egy gyermek, így az örömben és a nehézségekben is fel tudja majd fedezni Krisztust.”

A beruházással hét új munkahelyet is teremtett a fenntartó: mindkét csoportban két-két kisgyermeknevelő és egy-egy dajka dolgozik majd főállású munkatársként, illetve egy fő bölcsődevezető is főállású dolgozó lesz. Az intézmény hivatalosan két hét múlva nyithatja meg kapuit, addig is várják a jelentkezéseket.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria