Megáldották a „hazatért falu”, Somoskőújfalu felújított templomát

Hazai – 2023. április 28., péntek | 13:17

Megújult a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya-templom és a plébánia épülete, amelyeket április 23-án szentmise keretében ünnepélyesen megáldott Marton Zsolt váci megyéspüspök.

Az ünnepi alkalom kezdetén Varga András salgótarjáni esperes-plébános köszöntötte a jelenlévőket, és azon reményét, bizakodását fejezte ki, hogy a templom köveinek megáldásával mindenki szívében és lelkében megvalósul az újjászületés.

Molnár Péter, az egyházközségi képviselő-testület tagja és Murányi Bálint alpolgármester személyes hangon fejezték ki hálájukat mindazoknak, akiknek valamilyen részük volt a templom megújulásában. „Kívánom, hogy e jeles alkalom váljék mindannyiunk lelki épülésére, és minden időben nyitott szívvel tudjuk felismerni és fogadni Isten ajándékozó kegyelmét és szeretetét” – mondta a plébániai képviselő-testület tagja.

Marton Zsolt, mielőtt megáldotta volna a templomot, örömét fejezte ki, hogy eljutott Somoskőújfaluba, a „hazatért falu templomába”. (Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés Somoskőújfalut Csehszlovákiának ítélte. Négy évvel később a trianoni határok Magyarország és Csehszlovákia között ezen a határszakaszon módosultak – Magyarország javára, ezért kapta a „hazatért falu” nevet.) Mindenki fáradozását megköszönte, aki a „hegy tetején lévő kis ékszerdoboz-templom” megújulásáért dolgozott, megemlítve a magyar állam támogatását és azon politikusok tevékenykedését, akik fontosnak tartják a nemzeti kincsek újjáépítését, megőrzését. „Legyen benne örömünk, és legyen Isten áldása e szép templomon” – mondta a főpásztor, aki ezután szenteltvizet hintve kérte az Úr áldását a templomra, a plébániára és a megjelentekre.

Szentbeszédében a megyéspüspök az eucharisztia titokzatos csodájáról elmélkedett, amelyben Krisztussal találkozhatunk. Kiemelte, hogy a húsvéti időszak evangéliumi részletei Jézus és a tanítványok találkozásáról szólnak. „Amikor együtt vacsoráznak, akkor feltárja magát ez az »idegen«. Akkor megnyílik a szemük, az értelmük, és felismerik Őt. Megnyílik a szívük, és felismerik Jézust, aki megtöri a kenyeret, és szétosztja közöttük. Csak Ő képes a kenyeret úgy megtörni, ahogy teszi, senki más. És akkor el is tűnik a szemük elől. Ezzel azt akarja kifejezni ez az elbeszélés, hogy valami egészen rendkívüli történik. Nem egy étkezés, nem egy vacsora, hanem a Krisztussal való bensőséges, titokzatos, csodálatos találkozás az eucharisztiában. Abban az eucharisztiában, amely azóta élő valóság minden szentmisében” – mondta Marton Zsolt.

2018-ban megtörtént a templom külső felújítása és energetikai korszerűsítése. Most pedig megszépült a templom külső környezete – térburkolattal ellátott parkolókat alakítottak ki, térvilágítás, új kerítés és kapuk készültek. A belső térben a falfelület, a mennyezeti falfestmények, a padok újultak meg, a padlóburkolatot kicserélték. Új lett az elektromosvezeték-hálózat, a világítás és a hangosítás. A munkálatok során a plébánia épülete is megújult, ahol tágas közösségi teret alakítottak ki a hívek számára.

A templom és a plébánia története

A település nevét 1481-ben Somosújfalu néven, Somoskővárhoz tartozó helységként említi egy oklevél. Pázmány Péter 1629-ben működő plébániát említ az Újfalu nevű településen, de 1674-ben 283 katolikus hívővel már Salgótarjánnak filiája volt. 1761-ben Szent Miklós tiszteletére épült templomát említik. A jelenlegi templom 1796 körül épült, később 1809 és 1816 között, majd 1898-ban bővítették, tornya 1848-ból való. A templomot a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték.

A plébánia 1796-ban jött létre, az anyakönyveket is azóta vezetik. A plébános kezdetben egy fából épült házban lakott. A jelenlegi plébániaépület 1840-ben készült, 1890-ben és 1934-ben restaurálták.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria