Megáldották a kisvárdai Szent Orsolya Rendházat

Megszentelt élet – 2018. július 4., szerda | 14:50

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg június 22-én a kisvárdai Szent Orsolya Rendházat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen jelen volt Törő András püspöki titkár; Linzenbold József címzetes kanonok, plébános; Kálmán József iskolalelkész; Kerezsi Béla, a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda vezetője; Samuela anya, az orsolyita rend tartományfőnöknője, valamint a rend tíz nővére.

A rendet jelenleg Ignácia és Františka nővér képviseli a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő kisvárdai intézményben. A nővérek jelen vannak a Szent László-iskola életében, megszólíthatók, örömmel válaszolnak a diákok kérdéseire is.

Ignácia és Františka nővér meghatározó élményként elevenítették fel a rendház megáldásának perceit. Szeretettel emlékeznek arra a pillanatra, amikor Palánki Ferenc megyéspüspök az evangéliumból András és Péter apostol példájának felidézésével áldotta meg a kápolnát és a jelenlévőket. Hangsúlyozták, mennyire mély és igaz hitből táplálkozó az a szeretet, ami képessé teszi a testvéreket, hogy egymást Jézushoz vezessék. A nővérek életében is ez a szép példa munkálkodik, s teszi mindennapjaikat hitelessé, példaadóvá.

* * *

Száz évvel ezelőtt, 1918. április 18-án érkezett az orsolyita nővérek első csoportja Kisvárdára, hogy elemi iskolájuk megnyitásával több évtizedre meghatározzák a leánynevelést a szabolcsi városban. 1918 szeptemberében az elemi leányiskolával elkezdődött az oktató-nevelő munka. A második világháború után Magyarországra „új korszak” köszöntött. 1948. június 24-én államosították a kisvárdai Szent Orsolya-rendi Leánylíceumot és Tanítóképzőt is. Az intézmény összes ingósága és ingatlanvagyona az állam tulajdonává vált. Az iskola épületének város felé eső részében óvónőképző, a másik szárnyában tanítóképző működött. Az apácákat 1948 után teljesen elszigetelte az akkori község vezetősége, a rendház köré kerítést húztak. 1950-ben az orsolyita nővéreket is „elszállították” az intézetből, és vállalniuk kellett a több évtizedes száműzetést.

A középfokú tanítóképző kiegészült középfokú óvónőképzővel, majd 1954-től gimnáziumi osztályokat is indítottak. 1965-től 1992-ig Császy László nevét viselte az intézmény, majd 1991-ben, egy törvény adta lehetőség értelmében visszaigényelték az orsolyiták, így az iskola fenntartója a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lett.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria