Megáldották a mátészalkai templomot

Hazai – 2022. december 21., szerda | 16:01

Külső és belső felújítás után áldotta meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a mátészalkai Szent József-templomot december 18-án, advent negyedik vasárnapján.

A főpásztor a szentmisén bejelentette, hogy Heidelsperger István mátészalkai esperest, plébánost, iskolalelkészt november 26-i hatállyal kinevezte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye oktatási ügyekért felelős püspöki helynökévé.

Amikor József észrevette, hogy Mária gyermeket vár, elbizonytalanodott, de továbbra is az igaz ember útján járt. Bejárni az utat Isten szándéka szerint, ez az üdvösség, az isteni élet, az örök élet lehetősége, alapja – hangsúlyozta Palánki Ferenc elmélkedésében.

Itt a földön kell hogy legyenek álmaink, sikereink, örömeink, de nem ezen múlik az üdvösség.

Józsefnek az volt az álma, hogy Máriával szép családot alapít, lesz sok gyermekük, eljárnak a zsinagógába, élik az egyszerű emberek imádságos, isteni életét. De az álma meghiúsult, amikor megtudta, hogy Mária gyermeket vár. Napokon keresztül töprenghetett, elindult egy belső úton, az igaz ember útján, ami azt jelentette, hogy nem akar bosszút állni a vélt sérelemért. Elkezdett gondolkodni azon, mi jót lehet tenni ebben a helyzetben.

A püspök rámutatott arra, hogy a mai ember ezzel szemben többnyire azt mondja az egyik pillanatban: „szeretlek”, de ha a másik olyat tesz, vagy valami kiderül róla, rögtön elfordul tőle. Nem vagyunk hajlandók bejárni ezt az utat, a töprengést, nem vagyunk hajlandók odafigyelni Istenre és megvalósítani az igaz emberség, vagyis a szeretet, a jóság útját.

József eljutott saját magától, a sérelmétől Istenig és Máriáig, és azon kezdett gondolkodni, hogy mi lesz ezzel a lánnyal. A törvény szerint nyilvánosan pellengérre állíthatta, megszégyeníthette volna. Ő azonban nem akart Máriának rosszat, hiszen szerette.

Ha isteni szeretettel szeretünk valakit, az nem múlik el, feltétel nélküli. József igaz embersége, nagysága is túllép a törvényen, ezért titokban akarja elbocsátani Máriát.

Egy másik megfontolandó tanítása Szent Józsefnek az, hogy miért akarta elbocsátani Máriát. Egyes bibliamagyarázók szerint azért, mert rádöbbent arra, hogy a gyermek a Szentlélektől van, az Isten Fia, és nem tartotta magát méltónak, hogy ott legyen a szent gyermek közelében. És akkor álmában megjelent az angyal, elmondta neki, hogy ne féljen magához venni Máriát, sőt meghívást kapott, hogy majd ő adjon neki nevet, vagyis legyen a gyermek nevelőapja. Ekkor József fölkelt, és megtette mindazt, amit Isten akart.

Az igaz ember belső útja ez: nem akarja megtorolni a vélt vagy valós sérelmet, nem magához viszonyítja az élethelyzeteit, hanem Istenhez, az ő szeretetéhez, jóságához.

 

Az igaz ember arra törekszik, hogy minden helyzetben valami jót tegyen, hogy magától, az önzésétől eljusson a másik emberig, és ezáltal eljusson az Istenig.

Szent József álma meghiúsult, de sokkal nagyobb dolog valósult meg általa, mert Isten valami nagyobbra választotta ki.

Isten mindannyiunkat személyre szabottan valami különlegesre választ ki, amit úgy nevezünk: üdvösség. Hogy elnyerjük-e, azon múlik, hogy bejárjuk-e az igaz emberség útját, teljesítjük-e Isten akaratát – hangsúlyozta a főpásztor.

A Szent József-templom felújítása több mint nyolc hónapon át tartott. A szentmise végén Heidelsperger István plébános megköszönte a munkáját mindenkinek, aki valamilyen formában közreműködött a munkálatokban.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Czine Árpád

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria