Megáldották a megújult templomot Tornanádaskán

Kishírek – 2024. augusztus 7., szerda | 14:54

Augusztus 3-án megáldották a felújított, Szent Krisztina ókeresztény vértanú oltalmába ajánlott templomot Tornanádaskán.

A templom külső felújítása, a torony és a tető renoválása után augusztus 3-án került sor az egyházközség ünnepére.

„Hosszú évek, évtizedek óta a templom külső homlokzata – mondhatni – katasztrofális állapotban volt, de sikerült rá pályázati támogatást szerezni az Egri Főegyházmegye segítségével. Így nemcsak a torony, ami már életveszélyes állapotban volt, hanem az egész templom külseje és templom környezete is megújulhatott.

A templommegáldást összekötöttük a templomunk búcsújával, hiszen Szent Krisztina a templom védőszentje, aki nagyon különleges szent, ókeresztény vértanú volt. Ezt a napot jelöltük ki arra, hogy Isten áldását kérjük az itt élőkre és mindazokra, akik a felújítás munkálataiban részt vettek” – mondta el Bukovenszki Zoltán plébániai kormányzó.

A szentmisét bemutató Ficzek László általános helynök szentbeszédében rámutatott: az ünnep feloldja a hétköznapok egyhangúságát, hiszen mind testben, mind pedig lélekben készül rá az ember. Ezért jó látni, hogy a mai napon ilyen sokan töltötték meg ezt a templomot.

„Amikor megújul egy templom, az mindig lehetőség a településen élő emberek számára, hogy hitükben is megújuljanak. Ugyanis nem az épület a kereszténység, hanem az ide járó keresztény katolikus emberek teszik templommá, Isten házává azt az épületet, amelyet örömmel tudnak magukénak” – folytatta Ficzek László, aki beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak és az Egri Főegyházmegyének a felújításhoz adott anyagi támogatásért, valamint Bukovenkszki Zoltán plébániai kormányzónak és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a munkálatokhoz és a búcsúi ünnep megszervezéséhez.

Az általános helynök kitért arra is, hogy a következő feladat a templom megkopott belsőjének felújítása lesz, hiszen az utolsó renoválás már több mint 80 éve történt.

Szöveg és fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A templomkülső egy évvel ezelőttA templomkülső egy évvel ezelőttA felújított templom