Megáldották a nagykapornaki templom felújított orgonáját

Hazai – 2023. december 29., péntek | 13:45

A nagykapornaki Szentséges Üdvözítő templom 110 éves orgonájának felújítását adakozás is segítette. A hálaadó szentmisét december 17-én Takáts István érseki helynök mutatta be. Az egybegyűlteket Tódor Szabolcs, a búcsúszentlászlói ferences kegytemplom esperes-plébánosa köszöntötte.

A plébános örömét fejezte ki, hogy megújulhatott a száztíz éves orgona, és azt is megemlítette, hogy a templom harangjai idén százévesek.

A közösség ragaszkodását és hitét mutatja, hogy a nagykapornaki templomban mindig megújul valami – mondta Takács István, a szentmisét celebráló érseki általános helynök.

Prédikációjában az öröm megéléséről értekezett. „Az emberek gyakorta képtelenek az örömre, mert folyton elégedetlenek, pedig annyi minden van, aminek örülhetünk: az életnek, a szeretteinknek, a hit erejének, az Isten gondviselésének; annak, hogy most együtt ünnepelhetjük a megújult orgonát, amellyel az életünk gazdagodik.”

Az orgona eredeti állapot szerinti helyreállítását Hajdók Judit orgonaművész, orgonatörténész műemléki szakértőként felügyelte.

„Egy nagyon értékes orgonáról van szó, amelyet 1913-ban a pozsonyi Schönhofer cég készített. Ezt követően nem sokkal átépítették, ami kár volt. Felújítása nagyon időszerű vált, mert az elmúlt öt-hat évtizedben jelentős munka nem történt vele, most azonban a rekonstrukció során a belső szerkezetét is feljavították. A liturgikus célokra épített orgona végre nagyszerű állapotban van” – mondta el Hajdók Judit.

Az amerikai Houstonban élő Varga Károly, az orgona felújításának legbőkezűbb támogatója a hangszer megáldására családjával érkezett. A helyhez fűződő kötődéséről elmondta: Zalaegerszegen született, de Nagykapornakra járt általános iskolába harmadiktól nyolcadikig. A mostani idősek otthona akkoriban kollégium volt, ahol hat évet töltött el; mindössze pár méter távolságra a templomtól és az orgonától. „Akkor még nem tudtuk, hogy ilyen fontosak leszünk egymás életében. Szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem a felújítás szervezésében, amit szívesen támogattam. Nagyon jó érzés, hogy valamit vissza tudtam adni abból a községnek, amit öntudatlanul adott nekem annak idején. Az itt töltött évek komoly hatással voltak rám. Nagykapornaki kötődésűnek érzem magam, ennek valamiféle manifesztációját is látom ebben az orgonában” – fejezte ki örömét.

A szentmise végén Tódor Szabolcs virágot és a nagykapornaki templomot ábrázoló kerámiatálakat adott át az orgona felújítását segítőknek, amelyeket Horváth Csaba fazekasmester készített.

A hálaadó szentmisén Hajdók Judit és Varga Károly szólaltatta meg a hangzásában is megújult orgonát, Liszt-, Bach- és Zipoli-műveket előadva. 

A szentmisén zenei szolgálatot látott el a búcsúszentlászlói és a nagykapornaki templom kórusa, valamint közreműködött a ZalaBrass fúvósegyüttes.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye / Zaol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria