Megáldották a terézvárosi templom új Kármelhegyi Boldogasszony-szobrát

Hazai – 2024. június 2., vasárnap | 14:50

2023-ban egy ismeretlen tettes ellopta az Avilai Nagy Szent Teréz-templom Kármelhegyi Boldogasszony-szobrát. A terézvárosi plébánia megbízásából Kovács Tibor szobrászművész új szobrot készített, amelyet május 26-án szentmise keretében áldottak meg. Az ünnepi eseményről Horváth Zoltán plébános küldött szerkesztőségünknek személyes hangvételű beszámolót, amelyet szerkesztett formában közlünk.

„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem….ti most szomorkodtok, de szomorúságotok örömre fordul” (Jn 16,16. 20b) – Szent János evangéliumból Jézus e szavai jutottak eszünkbe, amikor a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján megáldották a Kármel-hegyi Boldogasszony szobrát.

Miért is kellett egy új szobor egy 215 éves templomba? Talán többen emlékeznek rá, hiszen több TV-csatorna is bemutatta a videófelvételt, és honlapunk is hírt adott róla, hogy 2023 márciusában egy ismeretlen tettes ellopta a Szent Teréz-templomból azt a Kármel-hegyi Szűzanya-szobrot, amelyet egy hívő adományából állítottak fel, és amelyet a terézvárosiak és a temlomba látogatók szívesen kerestek fel. Egy alkalommal imameghallgatás is történt: egy édesanya gyermekáldásért járt ide imádkozni – hiszen a templom egész nap nyitva tart –, és a Szent Szűz közbenjárására az Úr megáldotta házasságukat egy fiúgyermekkel.

Miután a rendőrségi nyomozás lezárult, azzal, hogy a szobrot nem találták meg, a terézvárosiak nem maradtak tétlenek – szeretvén templomukat és a Szűzanyát. Közadakozásba kezdtek, hogy egy új Kármel-hegyi Boldogasszony-szobor kerülhessen az ellopott helyére. Két hónap alatt, 2023. június–júliusban összegyűlt az adomány, így a plébánia megbízást adhatott Kovács Tibor szobrászművésznek az új szobor művészi megalkotására.

A szobrot a művész megfaragta – egykori mestere, egy ikonfestő szerzetes támogatásával, hiszen a művész maga református; és Ellenbacher Ibolya gyermeket váró kismama, festőművész pedig az elkészült faszobrot megfestette.

Fonyódi Bence műbútorasztalos, a Teréz-templom felnőtt ministránsa készítette el a művészi alkotás hátterét az állványzaton, a plébánia műszaki munkatársai, Rónai Zoltán és Kiss György pedig megtervezték a helyét és megvilágítását.

Az elkészült Szűzanya-szobor május 26-án, a Szent Szűz tiszteletére szentelt hónapban, a hívek nagy örömére, ünnepi menetben, kármelita és megváltós nővérek vállán hordozva „vonult be” a templomba.

Az ünnepi szentmisén és a szoboravatáson közreműködött a Szent Efrém férfikar – Európa, Ázsia és Dél-Amerika zenéjét és énekeit felvonultatva a középkortól, napjainkig; ezzel kifejezve, hogy a Kármel-hegyi Szűzanya tisztelete elterjedt az egész világon.

A koncelebrált szentmisét Horváth Zoltán protonotárius kanonok, esperes, a Teréz-templom plébánosa mutatta be.

A plébános megáldotta a szobrot, és köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult „ehhez a csodálatos naphoz, melyben a szomorúságból öröm támadt a közösség életében”.

A szentmisén a homíliát Vörös András OCD mondta, aki a pesti, Huba utcai kármelita közösség tagja. A kármelita tartományfőnök szentbeszédében elmondta, hogy ebből templomból alapították a kármeliták 130 évvel ezelőtt az angyalföldi kármelt és dedikálták (Huba utcai) templomukat a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére.

A szentmise végén a jól ismert kármelita éneket – „Máriához, drága Szűzanyánkhoz” – zengve vitték a Szűzanya-szobrot a régi kegyszobor helyére. Miután elhelyezték, Horváth Zoltán atya megáldotta a templom új Kármelhegyi Boldogasszony-szobrát.

Ezt követően elimádkozták a májusi loretói litániát. A Szent Szűz közbenjárását kérték élőkért, elhunytakért, tisztító tűzben szenvedőkét és minden skapulárét viselőért, az itt jelen lévő és távol lévő testvérért, valamint az adományozókért és művészekért. A terévárosi templom közösségének tagjai külön is imádkoztak a tolvajért, aki az előző szobrot ellopta, Isten irgalmát kérve számára, hiszen nem is tudja, milyen fájdalmat okozott az e templomba járóknak és a Szűzanya tisztelőinek.

A szentmise után hosszan imádkoztak a hívek a Kármelhegyi szobornál.

A Budapest-Terézvárosban, a Nagymező utcában található Avilai Szent Teréz-templom hívja és várja a Szűzanyát tisztelő és szerető híveket, hogy örüljenek a közösséggel, és imádkozzanak a templomukban az Úrhoz, a Kármel-hegyi Boldogasszony közbenjárását kérve.

Forrás: Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia

Fotó: Topor Márta; Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria