Megélni és hirdetni az evangélium reménységét – Ferenc pápa fogadta az asszumpcionisták képviselőit

Ferenc pápa – 2023. június 26., hétfő | 19:54

34. nagykáptalanjukra gyűltek össze a Mária Mennybevételéről Nevezett Ágostonos Kongregáció tagjai (asszumpcionisták) Rómában. Ferenc pápa június 22-én fogadta a káptalan képviselőit.

A szerzetesi élet egyik legfontosabb küldetése az, hogy a mindennapokban jelenvalóvá tegyük Isten országának közelségét – erre mutatott rá a pápa az asszumpcionistákhoz intézett beszédében. A nagykáptalanon a következő hat év programját határozták meg a kongregáció számára e téma alapján: „Már közel van az Isten országa (vö. Mk 1,15). Megélni és hirdetni az evangélium reménységét.”

Reményt kell nyújtani az embereknek és az egész világnak, hogy az élet távlatokat nyit előttünk. Ahogy az alapító, Tiszteletreméltó Emmanuel d’Alzon meghatározta a rend mottóját Szent Ágoston szellemében: Adveniat regnum tuum! Jöjjön el a te országod!

Az asszumpcionisták fontos szolgálatot végeznek zarándoklatok szervezésével; a világ minden tájáról segítenek a híveknek eljutni Lourdes-ba. Ezzel kapcsolatban Ferenc pápa megosztotta gyerekkori emlékét, amikor Buenos Airesben az asszumpcionista nővérek szervezték a zarándoklatokat Lourdes-ba. „Olyan volt, mint egy csillag, amit el kell érni – emlékszem rá gyerekkoromból”.

A média területén is jelen vannak minden kontinensen, elérve akár az Egyháztól távol álló embereket is.

A Szentatya kiemelte a keleti missziókban folytatott szolgálatukat, ami azért is különösen fontos, mert a Közel-Keleten veszélyben forog a keresztények jelenléte. Ugyanígy szükség van apostolkodásukra Kelet-Európában is, ahol az ukrajnai háború miatt félő, hogy felborul a térség társadalmi és vallási egyensúlya.

A pápa kifejezte: a Szentszék hálás, amiért hűségesen szolgálják a bulgáriai görögkatolikus híveket, akik számítanak rájuk. Az ortodoxokkal, a muszlimokkal és a zsidókkal folytatott párbeszédben szerzett tapasztalatuk is értékes az Egyház számára.

Legyenek az egység építői a béke szolgálatában!”

– buzdította az asszumpcionistákat a pápa.

Nagykáptalanjukon meghatározták a következő hat év programját, amelyet a Szentatya imáival kísér majd. A pápa bízik abban, hogy a Föld déli országaiból érkező utánpótlás segít az északi államok intézményeiben is, és kifejezte örömét, hogy a Mária Mennybevételéről Nevezett Ágostonos Kongregációban minden harmadik rendtag képzésben vesz részt. Ez kegyelem ma, amikor a hivatások száma egyre alacsonyabb. Egyszerre jelent ez távlatokat a jövőre, és nagy kihívást a közösség karizmájának továbbadásában. Nagyon fontos, hogy a képzés során a fiatalok jól elsajátítsák a rendi karizmát – figyelmeztetett a Szentatya, majd arra biztatta őket, hogy

ne féljenek az újdonságoktól, legyenek bátrak, hiszen Isten országa önmagában is radikális újdonságot hozott az emberiségnek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria