Megérkezett Észak-Macedóniába Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. május 7., kedd | 15:49

Ferenc pápa május 7-én reggel hagyta el Bulgáriát, hogy Észak-Macedóniában folytassa apostoli útját. A balkáni ország fővárosában, Szkopjében állami vezetők fogadták, majd a civil élet képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival találkozott.

Ferenc pápa a szkopjei elnöki palotában Gjorge Ivanov köztársasági elnökkel, majd Zoran Zaev kormányfővel találkozott, ezt követően a civil élet képviselőinek és a diplomáciai testület tagjainak mondott beszédet.

A Szentatya beszédében Észak-Macedónia geopolitikai helyzetére, gazdag történelmére és híres szülöttjére, Kalkuttai Szent Teréz anyára emlékeztette hallgatóságát. Ferenc pápa kiemelte, személyben első alkalommal látogat római pápa az országba, mely 1991-ben nyerte el függetlenségét, valamint éppen negyedszázada teremtett diplomáciai kapcsolatokat a Szentszékkel.

A pápa Kelet és Nyugat közötti hídnak nevezte Észak-Macedóniát, ahol számos kulturális áramlat egyesült, ahol hegycsúcsokon emelt merész erődítmények és ősi templomok ikonosztázai emlékeztetnek az apostoli idők keresztényeire. Ez a kulturális gazdagság az ország értékes örökségének tükre, melyben a nemzetiségi és vallási sokszínűség a mozgalmas történelem gyümölcse.

A kultúrák, etnikai és vallási hagyományok olvasztótégelye békés és tartós együttélést tett lehetővé anélkül, hogy tagadták vagy elnyomták volna a másikat – hangsúlyozta Ferenc pápa, majd kifejezte óhaját, hogy az európai országokkal folyó integráció legyen minél szorosabb, és váljon az egész nyugat-balkáni térség javára. A Szentatya hozzátette, hogy a vallási különbözőségek ortodoxok, muszlimok, katolikusok, zsidók és protestánsok között, valamint az etnikai különbség macedónok, albánok, szerbek, horvátok és más népek között egy olyan mozaikot teremtett, melynek minden darabja szükséges a teljes kép eredeti szépségéhez.

A Szentatya hálás szavakkal emlékezett az erőfeszítésekre, melyekkel Észak-Macedónia a 2015–16-os menekültválság idején segítette azokat, akik a szélsőséges szegénység és súlyos háborús helyzet elől menekültek Észak- és Nyugat-Európa felé. A nekik nyújtott gyorssegély és segítség miatt tisztelet illeti meg ezt a népet, szolidaritásuk a nép nemes lelkéről beszél.

Ferenc pápa megemlékezett Kalkuttai Szent Teréz anyáról is, aki Isten szeretetétől indíttatva a felebarát segítségére sietett, és ezzel az egész világ csodálatát nyerte el. „Teréz anya itt, Szkopje peremvárosában született, majd Indiában folytatta önátadással teli alázatos szolgálatát. Boldog vagyok, hogy hamarosan felkereshetem a neki szentelt emlékhelyet, melyet az egykori Jézus Szíve-templom helyén emeltek. Joggal vagytok büszkék erre az asszonyra!” – mondta Ferenc pápa, hozzátéve, hogy ezt a nagyszerű példát folytatni kell.

A Szentszék az ország függetlenségének elnyerése óta élénk figyelemmel kíséri a megtett erőfeszítéseket a civil élet és a vallások, felekezetek közötti párbeszéd útján. „Ma személyesen fejezhetem ki közelségemet és hálámat a Szent Cirill és Metód ünnepén tett vatikáni látogatásotok miatt” – mondta a pápa, aki végül arra kérte Észak-Macedónia vezetőit, hogy bizalommal járjanak tovább a már megkezdett úton, mely a kultúrák, vallások és népek közötti béke, befogadás és integráció útja. Isten áldja és oltalmazza Észak-Macedóniát, őrizze meg egységben, és virágoztassa fel! – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria