Meghosszabbított nyitvatartással, zenei programokkal várja a látogatókat a Vatikáni Múzeum

Kitekintő – 2023. április 18., kedd | 11:22

Visszatért a Vatikáni Múzeum rendkívüli „éjszakai” nyitvatartása. Az intézmény sajtóközleménye szerint április 14-én indult be újra a kezdeményezés, amely őszig tart. Célja, hogy a múzeumi tereket néhány órára olyan helyszínekké alakítsa, ahol az ember rácsodálkozhat a szépségre, távol a napi rohanástól és feladatoktól.

A Vatikáni Múzeum április 14-től október 28-ig minden pénteken és szombaton 22.30-ig meghosszabbítja nyitvatartását, az utolsó belépés este 20.30-kor lehetséges. Május 6-tól a szombati zárás 20 órakor lesz, az utolsó belépés 18 órakor.

„Nincs csodálatosabb, mint elmerülni a vatikáni gyűjtemények szépségében, amelyeket a Szent Péter-bazilika kupoláját visszatükröző holdfény világít meg” – hangsúlyozta Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatónője. A „Vatikáni Múzeum éjszakája” elnevezésű kezdeményezés abból a vágyból fakadt, hogy a múzeumi tereket néhány órára olyan helyszínekké alakítsák, ahol a mindennapi feladatok és tevékenységek őrületétől távol lehet rácsodálkozni a művészeti alkotásokra, tanulni kikapcsolódás közben, zenét hallgatni és felfedezni a szépséget.

A világ egyik legszebb szabadtéri helyszínén, a Fenyőtoboz-udvarban (Cortile della Pigna) is várják az érdeklődőket délutáni koktélozásra, amely a Vatikáni Múzeum honlapján foglalható, ahol a koncertek teljes programját és más információkat is megtalálhatnak. Fontos figyelembe venni, hogy az esti nyitvatartásra az online foglalás kötelező.

A korábbi adatok azt mutatják, hogy a kezdeményezést különösen nagyra értékelik a fiatalok és a családok.

Az Olasz Nemzeti Zenei Bizottság (CIDIM) közreműködésével az olasz konzervatóriumok fiatal diákjainak bemutatását célzó, gazdag zenei és koncertprogram kíséri majd az estéket. Az első rendezvény helyszíne április 14-én este az új szárny (Braccio Nuovo) folyosója volt, ahol este 20 órától a Vatikáni Csendőrség zenekara az olasz Pénzügyőrség nemzeti zenekarával közösen adott elő népszerű remekműveket. A múzeumi belépőjegyeken túl nem kell külön jegyet váltani a koncertekre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria