Megjelent az Új Ember 2021. június 20-i száma

Kultúra – 2021. június 16., szerda | 19:47

Az Új Ember idei huszonkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe

Erdő Péter bíboros, prímás június 19-én Esztergomban pappá szenteli Eredics Gergőt, Forgács Balázst, Kiss Gézát, Őri Imrét és Riesz Domonkost. A hivatásról, istenkapcsolatukról beszélgettünk velük és ennek alapján mutatjuk be őket olvasóinknak.

Ugyanezen a napon az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba érsek pappá szenteli a nicaraguai Jorge Luís Altamirano Mendezt és a Fülöp-szigeteki Noel Benedict Antasoda Tajost. Mindketten a Neokatekumenális Út közösségének tagjai, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium növendékei. Olvasóink velük is megismerkedhetnek.

Lapzártánkkor került sor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszának és imázsfilmjének sajtóbemutatójára, Erdő Péter bíboros, prímás pedig ez alkalommal megbízó oklevelet adott át a világesemény tizenkét hírnökének a budapesti D50 kulturális központban. Tudósításunkat a lap 2. oldalán olvashatják.

Frankó Tamás az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Érseki Bíróságának helynöke, bírója, a házassági tanácsadói szolgálat tagja, emellett az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora. A polgárilag elváltak életállapotának rendezéséről beszélgettünk az egyházi szakemberrel.

Első alkalommal szerveznek ökumenikus találkozót július 20. és 23. között püspöki titkárok és irodaigazgatók számára evangélikus, katolikus és református részvétellel.

A kezdeményezés előkészítésére június 3-án megbeszélést tartottak a három egyház képviselői. Csűry Csaba, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöki tanácsosa; Kardos Ábel, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki tanácsosa és Varga Norbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodaigazgató-helyettese egyeztetett a közös tervekről. A megbeszélésről készült összeállításunkat a lap 12. oldalán olvashatják.

A Mértékadó kulturális mellékletben A Jóisten nem véletlenül hozta elém Dante Isteni színjátékát címmel beszélgetést olvashatnak Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművésszel, aki a színjáték három énekéhez – Pokol, Purgatórium, Paradicsom – vörösréz lemezből készített és tűzecsettel festett szoborképeket alkotott, összesen százat.

Idén az egész világ megemlékezik arról, hogy hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben hunyt el Dante Alighieri, minden idők egyik legnagyobb költője, az Isteni színjáték írója.

Száz év – tíz vers. Pilinszky János születésének centenáriumára készülünk. Tíz vershez közelítve keressük az életmű sarokköveit. Az ötödik vers, melyhez közelebb lépünk, a Zöld című, a Kráter kötet azonos című ciklusának verse. Kulcsszava, mely alapfogalma a Pilinszky-életműnek: a fa. Borsodi Henrietta jegyzetét olvashatják.

Elkezdődött a nyári szezon a Margitszigeten. Pallós Tamás a szabadtéri színpad történetéből elvenít fel emlékezetes eseményeket és az idei előadásokról ad átfogó ismertetést.

Schmidt Egon éppen ma, június 16-án kilencven éves. Isten éltesse őt! A Természetrajz rovatban ezúttal „feleselő nádirigókról” ír életteli sorokat a sokunk által kedvelt ornitológus-író.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria