Megjelent az Új Ember 2022. november 20-i száma

Kultúra – 2022. november 16., szerda | 20:00

Az Új Ember idei negyvenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Boldog Ceferino Intézet a megújulás jegyében szervezett országos cigánypasztorációs konferenciát november 4–5-én a máriapócsi zarándokházban. A rendezvényre Pál apostol szavaival hívták a résztvevőket: „újuljatok meg lelketekben és elmétekben…” (Ef 4,23)

A találkozó célja a roma csoportok lelki közösségének megerősítése, a különböző csoportok pasztorációs törekvéseinek megismerése és a mások javára végzett munka segítése volt. Összefoglalónkat lapunk 3. oldalán olvashatják.

Aki futballkarrierről álmodik, gyerekkorától ennek kell szentelnie az idejét, energiáját, minden törekvését. Fejes Csaba így tett. Az általános iskolában heti öt edzésre járt, hétvégente mérkőzésre, a középiskolában pedig a focistaosztályban még több edzéssel teltek a napjai.

Egyszer aztán elment egy rózsafüzér imádságra, Isten megszólította, majd egyre inkább betöltötte a szívét. A fiú így a Fradi helyett végül az esztergomi szemináriumban folytatta a pályafutását. Fejes Csabát 2012-ben szentelték pappá. Augusztustól a dorogi Szent József-templom plébániai kormányzója. Sportról és hivatásról kérdeztük a hazai papi válogatott csapatkapitányát.

November 12-én immár harmincadik alkalommal tartottak rekviemet az egyházi iskolák elhunyt tanáraiért és diákjaiért a budapesti Országúti ferences templomban. Korzenszky Richárd OSB emeritus tihanyi perjel mutatott be koncelebrált szentmisét. A megjelenteket Lukovits Milán OFM, a Mária Rádió műsorigazgatója köszöntötte. A megemlékezésről tudósítást közlünk a lapban.

Isten előtt mind koldusok vagyunk címmel olvashatják riportunkat arról, hogy a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjét, Szent Márton püspököt ünnepelték november 12-én a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. Meglátjuk-e azokban az embertársainkban Krisztust, akiket inkább elkerülünk – erről is elmélkedett a szentmise szónoka, Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnaggyal. A nemzet művésze nyáron ünnepelte 70. születésnapját, a kerek évforduló kapcsán hitről, hivatásról és a családról kérdeztük.

Bővebb ismertetést és elemzést közlünk Visky András Kitelepítés című regényéről.

Baranyai Béla a Nézőpont rovatban ezúttal a Nyugaton a helyzet változatlan című regényről és annak filmfeldolgozásairól írt. „A Nyugaton a helyzet változatlan (Im Westen nichts Neues) 1929-ben jelent meg, azóta számos nyelvre lefordították, sokan az egyik legjobb első világháborús regénynek tartják. A megjelenés után egy évvel már filmfeldolgozása is megszületett, az ezt követő, 1979-es adaptáció után pedig az egyik streamingszolgáltató révén most az ismert történet egy újabb filmváltozatával találkozhatunk.”

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon a hazánkban áttelelő vándormadarakról ír, többek között a sarlósfecskéről, amelynek „a magyar neve megtévesztő, mert nem fecske, sőt, nem is énekesmadár, a kolibrikkel áll távoli rokonságban… Az énekes nádiposzáta a fiókák kikelése után nem sokkal, már augusztus első felében elhagyja a költőhelyet, és akár Dél-Afrikáig is elrepülhet. Ez az út légvonalban kereken tízezer kilométer, elképesztő teljesítmény egy mindössze 12 gramm tömegű madárkától.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria