Megjelent az Új Ember 2022. október 16-i száma

Kultúra – 2022. október 12., szerda | 20:40

Az Új Ember idei negyvenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felterjesztése nyomán Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Bartal Józsefnének, a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége leköszönő elnökének. A díjjal a püspöki testület elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Bartal Józsefné a Katolikus Egyház szolgálatában végzett. A díjazottal interjút olvashatnak lapunkban.

Indiából augusztus 12-én hazánkba érkezett a Szűz Mária Misszionáriusai apostoli élet társaságának három örökfogadalmas nővére: Jyothi (Dzsoti), Pavana és Merin. A Tatabányához tartozó Felsőgallára kerültek, hogy miután megtanulták a magyar nyelvet, cigánymisszióba kezdjenek a Székesfehérvári Egyházmegyében.

Benvin Sebastian Madassery indiai származású verbita szerzetes az ő társaságukban fogadott minket a Pápai Missziós Művek felsőgallai házában. A világmisszió huszadik országos ünnepe (október 8.) alkalmával készült riportunkat a lap 7. oldalán olvashatják.

Komáromi Lászlóval, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának idén szeptemberben hivatalba lépett új dékánjával beszélgettünk a jogászi hivatásról és a katolikus értékek képviseletéről a mai világban. Az interjúban a dékán a Pázmány jogászképzését érintő terveiről is nyilatkozik.

Közzétesszük Az én templomom, a mi templomunk fotó- és esszépályázat első pályamunkáját Pasarét címmel a 12. oldalon.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Lukácsy György filmkritikussal, egyetemi oktatóval, aki Hazatérés címmel misztériumdrámát írt Isten Szolgája Esterházy János (1901–1957) mártír sorsú felvidéki politikusról.

Eszterházy János boldoggáavatási eljárása folyamatban van. Molnár Imre történésznek köszönhetően áldozatos élete egyre ismertebbé válik a nagyközönség előtt, ám szépirodalmi mű eddig csak kevés jelent meg róla.

A Hazatérés című misztériumdráma bemutatója október 28-án lesz a Nemzeti Színházban.

Ünnepel a Gregorián Társaság, amely 1990-ben alakult Béres György katolikus pap, zenetudós, karnagy kezdeményezésére a gregorián zene tanulmányozása, tanítása, művelése és közkinccsé tétele céljából.

Az alapítás 30. évfordulóját a pandémia elsodorta, így idén beszélgetett az elmúlt három évtized eredményeiről Ruthner Judith titkárral, Sapszon Ferenc korábbi, illetve Sztankó Attila jelenlegi elnökkel kollégánk, Horogszegi-Lenhardt Erika.

A Nézőtér rovatban a 2014-ben elhunyt Stuart Long atya életéről szóló, idén elkészült filmet mutatja be Baranyai Béla. A Rosalind Ross által rendezett Stu atya című alkotás címszereplője, producere és nagyrészt finanszírozója is Mark Wahlberg volt.

„Stu atya élete hasonlít a hollywoodi színész sorsára. Sokáig Stuart Long sem találta a helyét az életben. Bokszolóként ért el sikereket, ám 1992-ben súlyos motorbalesetet szenvedett. Felgyógyulása után megkeresztelkedett, elsősorban azért, hogy elvehesse katolikus barátnőjét.

A baleset azonban a lelkére is hatással volt: először egy katolikus iskolában kezdett tanítani, majd a ferencesekhez került, filozófiát is tanult, végül kérte felvételét a szemináriumba.”

A Természetrajz rovatban Ősz a Nehru parton címmel Schmidt Egon írt gyönyörű, a madarak életét megörökítő sorokat az őszi napfényben megtett Duna-menti sétáján tapasztaltak alapján.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria