Megjelent az Új Ember 2023. április 23-i száma

Kultúra – 2023. április 19., szerda | 19:40

Az Új Ember idei tizenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Alig több mint egy hét múlva megérkezik Budapestre Ferenc pápa. Hol tartanak az előkészületek? Mit lehet tudni a programok részleteiről? Hol fog lakni a Szentatya? – ezekre a kérdésekre is választ adott lapunknak Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a Szentatya magyarországi apostoli látogatásának általános koordinátora, aki arról is tájékoztatja olvasóinkat, hogy az előkészítő folyamat nagyon jól áll.

A pápalátogatásról ezenkívül több informatív cikkünk is szól e lapszámunkban.

„A kereszt szilárdan áll, míg a Föld forog” – ezzel a mottóval rendezték meg Bíró László püspök és az általa vezetett budapesti ifjúsági hittan, a Csütörtöki csoport (Csücsop) egykori tagjainak találkozóját április 14. és 16. között Vácott, a piarista gimnáziumban. A találkozón közel kétszáz egykori hittanos és családtagjaik fordultak meg. Előadást tartott többek között Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK családreferens püspöke is. Tudósításunkat a lap 8. oldalán olvashatják.

Kíváncsiság, hűség, igényesség, bátorság és humor. Ezek a tulajdonságok jellemezték a kilencvenegy éves korában, április 14-én elhunyt Rosdy Pál Táncsics-díjas újságíró kollégánkat. Egyházat szerető, vérbeli katolikus újságíró volt, és fiatalabb kollégáinak mestere a hetvenes évektől egészen haláláig – írja nekrológjában Szerdahelyi Csongor.

Hofher József, „Hofi atya” jezsuita szerzetes pap, a Magyar Katolikus Egyház egyik legszínesebb egyénisége; szeretetteljes derű, jókedv sugárzik belőle. Hetvenedik születésnapja alkalmából beszélgettünk vele.

A Mértékadó kulturális melléklet Nézőtér rovatában Bodnár Dániel a  George Stevens 1965-ben készült, Jézus életéről szóló filmjéről ír. Az alkotás egyike a legteljesebb, a Bibliához hű feldolgozásoknak. A történet a négy evangéliumra épül; a tanítások, példázatok kiegészülnek az alkotók szándékai szerinti fiktív elemekkel. A világ legszebb története – A Biblia című amerikai filmdráma főbb szereplői: Jézus: Max von Sydow, Keresztelő János: Charlton Heston, Pilátus: Telly Savalas, Kajafás: Martin Landau, Iskarióti Júdás: David McCallum.

Mészáros Ákos a Rátonyi Róbert születésének 100. évfordulójára megrendezett, a csákvári Rátonyi Róbert Színház által szervezett emlékestről tudósít. „Az emlékező közönséggel zsúfolásig megtelt az Uránia Nemzeti Filmszínház.” A műsor házigazdája Peller Károly színművész volt, ő fogadta a fellépő vendégeket a színpadon. Kollégánk tudósítása nem mentes az elfogultságtól, s ezt vállalja is, hiszen személyesen ismerte a népszerű táncos-komikust.

A Mértékadóban ezúttal Halmai Tamás több írását is olvashatják, köztük Sajgó Szabolcs SJ verseskötetéről.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria