Megjelent az Új Ember 2023. december 17-i száma

Kultúra – 2023. december 13., szerda | 18:43

Az Új Ember idei ötvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Életalakító öröm címmel olvasható lapunk vezércikke, amelyet Janka Ferenc görögkatolikus lelkész írt advent harmadik, Gaudete vasárnapjára.

Gyermekek és felnőttek énekétől zengett december 3-án a váci piarista templom, ahol pappá szentelésének negyvenedik, kántori szolgálata kezdetének ötvenedik évfordulóját ünnepelte Varga László zeneszerző, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) központi igazgatója, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet (MALEZI) egyházzenei főreferense, a váci székesegyház karnagya. Tudósításunk által mi is köszöntjük a jubilánst.

Az eutanázia témájáról osztja meg olvasóinkkal gondolatait Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, akinek a Méltósággal meghalni – avagy az élet társadalma címmel szerkesztőségünkhöz eljuttatott írását olvashatják lapunkban.

Beszámolónkat olvashatják arról, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével, az egyházmegye beruházásában a Normafához közeli Szent Anna-réten elkészült a Boldogságos Szűz Mária Világ Győzelmes Királynéja engesztelő kápolna. A szeplőtelen fogantatás ünnepén, december 8-án Erdő Péter bíboros, prímás által celebrált szentmise keretében került sor az erdei kegyhely megáldására.

December 4-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs és Technológiai Karán (PPKE ITK) mutatták be a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötetet, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adott ki. A kiadvány felelős szerkesztője Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora volt.

Az eseményen köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nuncius; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tóth Tamás. A kötetet Molnár Antal történész, a Történettudományok Pápai Bizottságának tagja mutatta be.

A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

A Mértékadó kulturális mellékletben egy december elején nyílt különleges kiállításról olvashatnak, a tárlat Budapesten, a Magyarság Háza belvárosi, Nádor utcai galériájában Krisztus születésének misztériuma címmel nyílt meg. A külhoni kortárs magyar művészek alkotásaiból összeállított tárlatot Kovács Gergely gyulafehérvári érsek nyitotta meg.

Mészáros Ákos ezúttal a 2024. február 11-ig a Nemzeti Galéria C épületének földszintjén, a bejárattól jobbra lévő termekben megtekinthető TechnoCool című kiállítást méltatja, a tárlat az új művészeti törekvéseket mutatja be az 1990-es évek popkultúrájának világából.

Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának volt dékánja, tanszékvezető egyetemi tanár – immár hagyományosan – adventi útikönyvet ad a kezünkbe, amely minden napra egy rövid mondatot ajánl a napi szentírási olvasmányokból, s ezek lelki feldolgozását elmélkedéssel segíti. A Csillagkeresők – Adventi útikönyv Ferenc pápával című kötet a Szent István Társulatnál jelent meg. A Mértékadóban Bodnár Dániel mutatja be a könyvet, amely megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria