Megjelent az Új Ember 2023. július 2-i száma

Kultúra – 2023. június 28., szerda | 19:46

Az Új Ember idei huszonhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címoldalon kezdődik interjúnk Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspökkel nyolcvanadik születésnapja alkalmából. „Játszottam a gyerekekkel, látogattam a családokat, együtt örültem velük a keresztelőn, együtt sírtam velük a temetéskor” – mondja életére visszatekintve, azt összegezve. Az emlékidézésben újra meg újra visszatér ugyanaz a gondolat: jelen lenni szelíden, együttérzéssel, ez a püspök álma Egyházunkról.

Miért bérmálkozik valaki ma, a 21. században, legyen gimnazista, egyetemista, negyven év fölötti édesanya vagy meglett férfi? Erről és a felkészülés folyamatáról kérdezte Fogarasiné Pusztai Virág, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíróképzésének volt hallgatója a Jézus Szíve jezsuita templomban frissen bérmálkozottakat, valamint a közel egy éves felkészülésben őket segítőket.  A riportot lapunk 5. oldalán olvashatják.

Június 25-én gyémántmisét mutatott be Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A 60 éve pappá szentelt jubilánssal együtt ünnepelt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja, paptestvérek Magyarországról és külföldről. Az ünnepi szentmisén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Az jubileumi hálaadásról és köszöntésről összefoglalót közlünk a lapban.

Válóczy József, az Esztergomi Hittudományi Főiskola teológiatanára lapunk 11. oldalán folytatja jegyzetsorozatát, amelyet a filozófusok és a transzcendens kapcsolatáról indított.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban beszélgetést olvashatnak Lezsák Sándor József Attila-díjas költővel, politikussal, az Országgyűlés alelnökével. Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg a Kairosz Kiadónál Szellemfalu és egyéb jelenések című kötete.

Megújult a váci székesegyház kupolafreskója. A váci Nagyboldogasszony-székesegyházban 2021 májusa óta tartanak a belső felújítási munkálatok. A rekonstrukció jelenlegi szakaszában bontották vissza azt az állványzatot, amely eddig teljesen eltakarta, ugyanakkor a szakemberek számára „kézzelfoghatóvá tette” Franz Anton Maulbertsch – mára megtisztított, helyreállított – kupolafreskóját, A Szentháromság diadalát.

A restaurálás második szakaszának vezetésével megbízott Erdei Gáborral lényegében az utolsó pillanatban sikerült feljutnia kollégánknak a nagyjából húszméteres magasságba, hogy még közelről szemlélhesse meg az ismét ragyogó, hatalmas alkotást. Pallós Tamás riportját olvashatják.

A Kiscelli Múzeum Ki a raktárból! I. című tárlatát január végéig láthatták az érdeklődők. És máris itt a folytatás: május 10-én megnyílt és október 1-jéig látogatható a kiállítássorozat második része, amely az 1900 és 1950 közötti időszakból mutat be női alkotóktól származó műveket. Mészáros Ákosnak a tárlattal kapcsolatban írt jegyzetét olvashatják a Mértékadóban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria