Megjelent az Új Ember 2023. július 30-i száma

Kultúra – 2023. július 26., szerda | 19:15

Az Új Ember idei harmincegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Újra a létezés örömében címmel interjút olvashatnak Kiss Didák ferences szerzetessel betegségéről, gyógyulásáról. A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (szerzetesi iroda) korábbi vezetője tavaly októberben súlyos betegségbe esett. Az orvosok öt százalék esélyt adtak arra, hogy túléli az agyát megtámadó fertőzést. Akkor elveszített mindent: az öntudatát, Isten létének tudatát, a képességeit. Sokak imájának és az egészségügyi dolgozók hozzáértő munkájának köszönhető a gyógyulása. Csoda történt, ami ma már számára is nyilvánvaló.

Riportot közlünk a 14. alkalommal megrendezett, keresztény alapokon nyugvó, mentálhigiénés szellemiségű Pálferis táborról. A július 12–16. között Gyöngyösön és környékén megrendezett táborban mintegy százhatvanan voltak az Open Sky és a családos tábor résztvevőivel együtt. Én a Mi-ben – a közösségi lét került a fókuszba idén a test, a szellem és a lélek együttes ápolását szolgáló táborban, ahol a rendezvény névadója, Pál Ferenc pap, mentálhigiénés szakember mutatott be szentmisét.

A közelmúltban adtunk közre beszélgetést Eberlein Éva hitoktatóval, aki 2013-tól a magyarországi Szent András Evangelizációs Iskola ifjúsági projektjének volt a vezetője, három gyermek édesanyja, és Egyedül nem megy kurzusaival coachként segíti a szülőket gyermekeik szexuális nevelésében. A vele készült interjú második részében főként a hivatásáról és a nemi identitás alakulásáról esik szó.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Babits Mihály születésének száznegyvenedik, halálának nyolcvankettedik évfordulója alkalmából emlékezünk a magyar irodalom világirodalmi rangú alkotójára az esztergomi Előhegyen a Babits-villában, a Babits Mihály Emlékházban járva.

Mészáros Ákos ezúttal Pállik Béla festőművész munkásságára irányítja olvasóink figyelmét. Az 1908. július 27-én elhunyt nagyszerű festőt Budapesten, a Műcsarnokban ravatalozták fel, a temetési menet onnan indult a Fiumei úti sírkertbe. 1908 októberében nagy kiállítást rendeztek művészi hagyatékából. Pállik „képei már életében is népszerűek voltak, s a Műcsarnok-beli emlékkiállításon is nagy sikert arattak, a korabeli sajtótudósítások szerint a látogatók a helyszínen szinte valamennyi képét megvették” – írja Mészáros Ákos.

Százötven évvel ezelőtt, 1873. január 2-án született Marie-Françoise-Thérèse Martin, vagyis Lisieux-i Szent Teréz, a legifjabb egyháztanító és a missziók védőszentje, aki nem sokkal 1897-ben bekövetkezett halála előtt azt írta: „Az a küldetésem, hogy másokat megtanítsak arra, hogyan szeressék Istent, (...) hogy megmutathassam a lelkeknek az én kis utamat”. A jubileum alkalmából Bodnár Dániel ajánlja A Gyermek Jézusról nevezett Boldog Marie-Eugène OCD Isten örömére – Lelkigyakorlat Lisieux-i Szent Terézzel című kötetét, amely megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria