Megjelent az Új Ember 2023. július 9-i száma

Kultúra – 2023. július 5., szerda | 19:15

Az Új Ember idei huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az evangelizációs, közösségi, örömteli Egyházért címmel közlünk interjút Fábry Kornéllal, a Kaposvári Egyházmegye papjával, az Emmánuel Közösség tagjával, akit Ferenc pápa 2023. június 27-én guardialfierai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezett ki. Fábry Kornél papi életútjáról, sokrétű szolgálatáról beszélt lapunknak.

Az Új Ember 7. oldalán csákvári riportunkat olvashatják. Az ötezer-hatszáz lelkes kisváros a plébániaközösségek otthona; aktív tagjai számos kezdeményezéssel gazdagítják nemcsak a település, hanem a Székesfehérvári Egyházmegye életét is. Kollégánk a diakónusi évét Csákváron töltő Szlama Ákossal beszélgetve figyelt fel az ottani közösségek életére, és látogatott el hozzájuk.

Mostani számunkban megismerkedhetnek Eberlein Évával, aki Aradon született, hitoktatóként végzett, gyerekekkel és kamaszokkal foglalkozott, majd az erdélyi katolikus karizmatikus megújulás ifjúsági evangelizációjának felelőse lett. 2013-tól a magyarországi Szent András Evangelizációs Iskola ifjúsági projektjét vezette. Jelenleg Magyarországon él, három gyermek édesanyja, és „Egyedül nem megy” kurzusaival coachként segíti a szülőket gyermekeik szexuális nevelésében. A vele készült beszélgetés első részében egy nehéz témáról, a bántalmazás megelőzésének lehetőségeiről is szó volt.

A Mértékadó kulturális mellékletben olvashatnak arról, hogy Bujákon híven őrzik Glatz Oszkár (1872–1958) emlékét; állandó kiállításon láthatók művei. A Kossuth-díjas magyar festőművész 1890-ben Hollósy Simonnál, majd a párizsi Julian Akadémián tanult. 1896-ban részt vett a nagybányai festőcsoport megalakításában. Művészi munkásságának kiemelkedő korszaka volt az a közel negyven esztendő, melynek során vászonra vitte a bujáki tájat és az ott élő embereket.

A Tihanyi alapítólevél személyesen címmel rendkívüli időszaki kiállítás nyílt június 17-én a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban, amelynek különösen értékes írásos emléke az 1055-ben keletkezett, épségben fennmaradt, és az 1500-as évek óta a Pannonhalmi Főapátságban gondosan őrzött Tihanyi alapítólevél. Ez Magyarország egyik legfontosabb magyar nyelvű szórványemléke, amelyet állati bőrhártyára írtak. A Tihanyi alapítólevél személyesen című tárlat augusztus 31-éig látogatható a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban.

A Hangsorok rovatban Pallós Tamás szerkesztő írt legutóbbi bécsi operaélményeiről. „Hosszú hétvége Bécsben. Pénteken Madama Butterfly a Staatsoperben. …Másnap este Mascagni Parasztbecsülete és Leoncavallo Bajazzókja”.

A Könyvespolc rovatban pedig Török Csaba ajánlóját olvashatják Solymári Dániel Úton egy jobb világ felé. Ferenc pápa menekültpolitikája című könyvéről, amelyet a Vigilia adott ki.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria