Megjelent az Új Ember 2023. május 14-i száma

Kultúra – 2023. május 10., szerda | 19:42

Az Új Ember idei huszadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Értékelő sajtótájékoztatót tartottak egyházi és közéleti vezetők Ferenc pápa április 28. és 30. között zajlott magyarországi apostoli látogatásáról. Mostani számunkban összefoglalót olvashatnak az elhangzottakról.

A Szent István-bazilika még a pápalátogatás díszeiben fogadta május 6-án, szombaton a zarándokokat, akik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye meghívására gyűltek össze, hogy az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklat keretében Mindszenty József hercegprímás boldoggá avatásáért imádkozzanak. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt. Ezen az ünnepi alkalmon adták át a Mindszenty József-életműdíjat. Az elismerést Lambert Zoltán protonotárius kanonok, nyugalmazott városmajori plébános kapta „sok évtizedes szolgálatáért, rendkívüli helytállásáért és hűségéért”.

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja február 28-án Zsódi Viktort választotta meg tartományfőnöknek a következő négy évre. Vele beszélgettünk hivatásról, időszerű pasztorációs kérdésekről.

Aktuális számunkban a pápalátogatás élményeit összegző interjúkat, riportokat is olvashatnak, többek között kispapok, a Kossuth téri szentmisén részt vevő családok vallomásait, valamint Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tévéreferense reflexióit.

A Mértékadó kulturális mellékletben közöljük Ferenc pápának az egyetemi és a kulturális élet képviselőihez intézett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Információs Technológiai és Bionikai Karán elmondott beszédének magyar fordítását.

Ehhez kapcsolódik a Major Balázs régésszel, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Régészettudományi Intézetének intézetvezető docensével készült interjúnk. Major Balázs tanúságtevőként vett részt a Szentatyával való találkozón, melynek során többek között az egyetem és a közel-keleti országok közötti sokrétű együttműködésről beszélt.

Kárpáti Aurél kritikus így jellemezte Gulácsy Lajost: „Nyurga, félszeg-mozgású alakja a dohányszín frakk-zsakettjében, a púpos félkemény kalappal és aranygombos sétapálcával, elhúzott szája körül önmagát csúfoló mosollyal – ahogy bocsánatkérőn meghajolva felbukkant a körúti kávéház művészasztala mellett, úgy hatott, mint a testet öltött anakronizmus.” A különösen szép festői világú művész alkotásaiból nyílt életmű-kiállítás a Nemzeti Galériában. A tárlatról, az alkotóról, a művekről Mészáros Ákos cikkét olvashatják a Mértékadóban.

Halmai Tamás ezúttal Rainer Maria Rilke „bensőséges, intellektuális” költészetét ajánlja figyelmünkbe, annak apropóján, hogy Mária-kör címmel jelent meg gyűjtemény a nagy lírikus verseiből Suhai Pál fordításában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria