Megjelent az Új Ember 2023. május 7-i, pápalátogatásról szóló száma

Kultúra – 2023. május 3., szerda | 19:10

Az Új Ember idei tizenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ferenc pápa április 28. és 30. között zajlott magyarországi apostoli látogatásáról készült riportjainkat, képes tudósításainkat olvashatják mostani számunkban.

Váljunk nyitott kapukká a társadalomban! címmel teljes terjedelmében közöljük a Szentatya április 30-án, a Kossuth téren elmondott homíliáját a 2–3. oldalon. 

Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke reflexióit is olvashatják a lapban.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, a Szent István-bazilikánál, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, a görögkatolikus Istenszülő Oltalma templomnál készült riportjaink mellett többek közt  fiatalok megnyilatkozásait olvashatják Ferenc pápáról és az ő üzenetéről (11. oldal), valamint képgaléria segítségével (12. oldal) igyekszünk megörökíteni néhány mozzanatot a pápalátogatás sokszínű eseménysorozatából.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút közlünk Orbán Bori énekes-színésznővel. A húszas éveiben járó hölgy fellépett már a Fészek Klubban, a Spinoza Színházban, a Nyitott Műhelyben, az Opus Jazz Clubban, és Mátészalkától Kapolcsig ismerik a hangját. Nevezték a Pozsonyi Piknik felfedezettjének, Édith Piaf reinkarnációjának is. Újabban az Udvari Kamaraszínházban magyar történelmi drámák főszerepét alakítja.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán április 20-án bemutatták Az elveszett király című történelmi ismeretterjesztő filmet, amely II. András és második felesége feltételezett sírhelyének régészeti feltárását követi nyomon. A dokumentumfilmet Mészáros Ákos méltatja.

Halmai Tamás Szőlőszem és nyárfa címmel Iancu Laura újabb verseit mutatja be.

Paksa Balázs CD-ajánlójában pedig a tavaly októberben elhunyt világhírű magyar zongorista, Szakcsi Lakatos Béla és Bolyki György A tudás fája című misztériumjátékáról olvashatunk. A mű „univerzális mondanivaló igényével készült, szívében mélyen keresztény ihletettségű darab. Megszólít, kérdést intéz hozzánk: szembesít önmagunkkal és a világhelyzettel. Valahogy úgy, ahogy egy názáreti tanító tette kétezer évvel ezelőtt” – írja Paksa Balázs.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria