Megjelent az Új Ember 2023. március 5-i száma

Kultúra – 2023. március 1., szerda | 20:10

Az Új Ember idei tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ferenc pápa ismét hazánkba látogat. A Szentatya elfogadva az állami és egyházi meghívást, apostoli látogatást tesz Magyarországon ez év április 28. és 30. között, felkeresve Budapest városát. A pápa hivatalos, részletes programját lapunkban olvashatják.

Az Új Emberben részletes beszámolót közlünk az idei UNITAS találkozóról, melyre a Szociális Testvérek Társasága szervezésében került sor, akik idén ünneplik alapításuk 100. évfordulóját. A február 18-án, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tartott rendezvényen mintegy százötvenen voltak jelen, akik az ország különböző rendtartományaiból, közösségeiből, valamint szemináriumaiból érkeztek.

Elhunyt Lukács László piarista szerzetes, lapunk egykori főszerkesztője. Görföl Tibor, a Vigília folyóirat szerkesztője nekrológját olvashatják mostani számunkban Európai keresztény, magyar világpolgár címmel.

Folytatjuk nagyböjti beszélgetésünket a Nyolc Boldogság Közösséghez tartozó Csaba Veronika Mária nővérrel a százötven évvel ezelőtt született Lisieux-i Kis Szent Teréz életéről (2. rész).

A Mértékadó kulturális mellékletben hírt adunk arról, hogy várakozáson felül nagy sikert aratott a közösségi médiában és a videómegosztókon a honfoglaló magyarok életmódjáról és hadviseléséről szóló Lovakon, nyergekben című dokumentumfilm, amely a honfoglalás korával foglalkozó régész és történész kutatók, a tudományos hagyományőrzők, valamint a csatarekonstrukciókban, animációk készítésében jártas Digitális Legendárium filmes műhely közös munkájaként született meg.

A film egyik producerével és szakértőjével, Türk Attila régésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatójával, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Kutatócsoport tudományos főmunkatárásával beszélgettünk a korszakról és az elmúlt évek új ismereteket nyújtó archeológiai eredményeiről.

Petrőczi Éva emlékezik Rab Zsuzsára, többek közt a következő szavakkal: „Nevét, írásait és főként műfordításait akkorra jól ismertem, hiszen találkozásunk idejére már valóságos breviáriumom, napi szent olvasmányom volt a Fogoly lélek, az orosz pópaunoka és emigrációba űzött költő és prózaíró, Marina Cvetajeva önéletrajzi esszéinek gyűjteménye, az ő mesteri fordításában.”

„Ha valaki figyelemmel kísérte Ferenc pápa kongói és dél-szudáni útját, észrevehette, milyen nagymértékben eltér a többitől egy Afrika belső területét érintő apostoli látogatás. Ez még akkor is így van, ha a Szentatya már többször felkeresett olyan országokat, ahol nehéz és szenvedéssel teli az emberek élete. Afrika egyes részein szinte minden probléma jelen van: az éhezés, a véget nem érő törzsi háborúk, a diktatórikus politikai rendszerek, ráadásul ezt a térséget rendkívüli mértékben sújtják a klímaváltozás negatív hatásai is.” – Az előbbiek apropóján Baranyai Béla Afrikáról szóló filmek közt tallóz, keresve az igaz filmes megfogalmazásokat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria