Megjelent az Új Ember 2024. augusztus 11-i száma

Kultúra – 2024. augusztus 7., szerda | 19:05

Az Új Ember idei 32. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címlapon kezdődik interjúnk Kuminetz Gézával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektorával. A Pázmányon a felvett hallgatók száma idén ismét emelkedett, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE BTK) lett az ország legnépszerűbb kara. Kuminetz Géza a Szentatya 2023-as látogatásáról és az új campus építéséről is nyilatkozott lapunknak.

2024. augusztus 3-án, életének 94. évében, szentségekkel megerősítve a szegedi Bálint Sándor Szeretetotthonban elhunyt Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek búcsúzik tőle a lapban.

Riportot olvashatnak a fogyatékossággal élők Szent Damján-táboráról. A július 29. és augusztus 3. között megtartott Bodajki Falutábor harmadszorra ad helyet a rendezvénynek, melyet 27. alkalommal szerveznek meg görögkatolikus kispapok.

Lapunk 11. oldalán közöljük Székely János szombathelyi megyéspüspök írását, amely a szinodalitás fogalmával kapcsolatban tisztáz félreértéseket.

„Sokan hangoztatják, hogy a kereszténységnek befogadónak kell lennie, hiszen Krisztus is egy asztalhoz ült a vámosokkal és a bűnösökkel, megbocsátott a házasságtörő asszonynak, hirdette a Mennyei Atya szeretetét minden ember iránt. A nemrégiben meghirdetett szinodális folyamat is – úgy tűnik – ezt a gondolatot erősíti: mindenkit meghallgatni, nagyobb teret adni az Egyházban a világiak, a nők, a szegények hangjának, a bennük levő isteni kegyelemnek, karizmának. A szinodalitás óriási értéket fogalmaz meg. Lehet azonban a szinodalitást – mint minden mást – félreérteni is. Sokan úgy értik, mintha az Egyház lényegi szerkezete változott volna meg, és mostantól az Egyházban mindennek a demokrácia elvei szerint kellene működnie. Az Egyház – lényegét tekintve – nem alulról, hanem felülről épül” – írja Székely János.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Dejcsics Konrád bencés szerzetessel a 20. Arcus Temporumról és a rendezvény programjairól. Ünnep az ünnepben címmel szervezik meg a Pannonhalmi Főapátság 2024-es összművészeti fesztiválját, amelyre augusztus 23. és 25. között kerül sor.

A bencés szerzetesközösség ugyanis idén ünnepli temploma, az ősi Szent Márton-bazilika 13. századi – Uros apát idején lezajlott – felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját; az Arcus Temporum fesztivált pedig immár 20. alkalommal rendezik meg a „hegyen”.

A Portré rovatban interjút közlünk Mudrák Attila fotóművésszel, aki 1980 óta az esztergomi Keresztény Múzeum fotográfusa. Munkáin elsősorban egyházművészeti műtárgyakat, illetve a Kárpát-medence szakrális, vallási kulturális építészeti örökségét rögzíti. Mintegy harminc könyv, album illusztrátora.

Bodnár Dániel könyvajánlójában ezúttal Phil Bosmans kötetéről ír, amely a Szent Gellért Kiadó gondozásában idén jelent meg. Phil Bosmans (1922–2012) belga római katolikus pap, író élete jelentős részében börtönviseltekkel, betegekkel, fogyatékossággal élőkkel, idősekkel, szüleik által elhagyott gyerekekkel foglalkozott. Könyvei mintegy harminc nyelven jelentek meg közel egymillió példányban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria