Megjelent az Új Ember 2024. augusztus 18-i száma

Kultúra – 2024. augusztus 14., szerda | 19:20

Az Új Ember idei 33. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A Bözödi-tó partján augusztus 3-án felszentelték a kommunizmus idején elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát, az Összetartozás templomát. Bözödújfalu harminc évvel ezelőtt egy víztározó építése miatt került víz alá. A tóból még sokáig kimagasló templomtorony két évtizeden át a falurombolás jelképe volt, majd 2014-ben összeomlott. Most közadakozásból építették újjá, az elpusztított falu emlékét idéző építmény az egykori félig beomlott, romos templomot mintázza: a templomhajó nincs befedve, a toronysisak üvegből készült. (2. oldal)

Rieger Tibor Kossuth- és Pro Cultura Christana díjas szobrászművészt a műtermében kerestük fel, hogy megcsodáljuk legújabb alkotásának majdnem kész viaszmintáját. Kiemelkedő művei közé tartozik a pannonhalmi apátsági templom millenniumi bronzkapuja és a mosonmagyaróvári Krisztus levétele a keresztről, ez a különleges ’56-os emlékmű. Most készülő alkotása nem a koronázási palást bronz másolata lesz. Előzménye a budavári volt Mária Magdolna-templom szentélyében látható kiterített palástábrázolás, amely szintén az ő munkája. Az új mű annyira sokat jelent számára, hogy megrendelő nélkül, saját megtakarításából dolgozik rajta. Kovács Gergely interjúját a 3. oldalon olvashatják.

Az 5. oldalon a pannonhalmi bencés közösség híreit adjuk közre. A Pannonhalmi Főapátság szerzetesközössége az augusztus 3-i szentmisén pappá szentelésük jubileumán a gyémántmisés Pintér Ambrus és Korzenszky Richárd bencés szerzetesért, valamint az ezüstmisés Gáspár Adalbertért imádkozott a Szent Márton-bazilikában. Urunk színeváltozásának ünnepe a bencés hagyományban az elköteleződés napja. Augusztus 6-án a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában Hortobágyi T. Cirill főapát és a közösség jelenlétében, konventmise keretében ünnepélyes örökfogadalmat tett Rajta Emmánuel testvér, elkötelezve magát Istennek. A reggeli laudes keretében beöltözött Gellért Csaba, Metód testvér, megkezdve noviciátusát. A vesperásban az ünnepélyes fogadalom szerinti jubilánsok – Lukács atya, Cirill főapát és Pál atya – megújították fogadalmukat, és a közösség Isten áldását kérte rájuk.

A Betánia Napok a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség lelki hétvégéje. Tagjai befogadják sajátos lelkiségükbe, spirituális gazdagságukba a lelkigyakorlat résztvevőit – a közösség laikus tagjait, barátait és az érdeklődőket –, hogy erősítsék ezáltal az Istennel való személyes kapcsolat megtapasztalását. Augusztus 2. és 4. között a Veszprémi Érseki Főiskolán látogattuk meg őket. Riportunkat a 7. oldalon találják.

„Együtt gondoskodva” mottóval július 19–21. között rendezték meg Esztergomban a Fokoláre mozgalom fiataljai a brazíliai eredetű Genfest világtalálkozó kelet-európai helyi eseményét, amelyre tizenkét közép-európai országból százhatvan fiatal érkezett. A beszámolót a 8. oldalon olvashatják.

Blanckenstein Györgyöt, a szentendrei Keresztelő Szent János-templom plébánosát ötven éve, 1974. június 21-én szentelték pappá. Ifjúsága meghatározó élménye a Regnum. Rengeteget foglalkozott gyerekekkel, de mivel úgy látta, hogy problémáik oka a családban keresendő, a Házas Hétvége mozgalom magyarországi alapítója lett egy házaspárral együtt. Szerteágazó életútjáról kérdeztük a plébánián, ahol már harminckét éve szolgál. (9. oldal)

A Szent Korona a magyar történelem legfontosabb kincse, nemzeti ereklyénk; egész történelmünk, a Szent István-i államiság, a függetlenség, az országegység és nemzeti identitásunk jelképe. A Lendület Szent Korona Kutatócsoport az elmúlt tizenkét évben huszonöt könyvet adott ki és háromszáz publikációt közölt koronánk történetéről, valamint elkészített egy nyolcnyelvű DVD-filmet is. Szisztematikus kutatással feltárt eredményeikről e kiadványokon keresztül is igyekeznek beszámolni a hazai és a külföldi nagyközönségnek. Egy-egy új kötetüket akár két hónap alatt elkapkodják a vásárlók, nem véletlenül. Pálffy Géza történésszel, a kutatócsoport vezetőjével nemzeti kincsünk minden képzeletet felülmúló kalandjairól beszélgettünk. Az interjút Mértékadó kulturális mellékletünkben olvashatják.

Emellett látogatást tettünk Sajdik Ferenc karikaturistánál, és felkerestük Kiss Zsoltot, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgonatanárát, a Szent Márton-bazilika karnagyát. Az Egy nyáreste Puccini társaságában – Jonathan Tetelman a Margitszigeten cím pedig önmagáért beszél. Ezt az összefoglaló írást is a Mértékadóban találják kedves olvasóink.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria