Megjelent az Új Ember 2024. augusztus 4-i száma

Kultúra – 2024. július 31., szerda | 19:00

Az Új Ember idei 31. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Címlapunkon egy beszélgetés összefoglalóját olvashatják arról a beteg-lelkigondozó szolgálatról, amelyet a Magyar Honvédség hívott létre. Az Észak-Pesti Centrumkórház–Honvédkórház az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, ahol Szalay György tizenkét éve látja el ezt a szolgálatot több önkéntes beteglátogatóval, tábori lelkésszel, valamint a területi plébánossal együtt. Szalay György nagyon fontosnak tartja a dolgozók lelki megerősítését is, és úgy látja, szolgálatára igen nagy szükség lenne mindenhol az egészségügy területén.

Javában tart a párizsi olimpia – lapunkban nyilatkozatokat olvashatnak a rendezvény megnyitóünnepségével kapcsolatban, illetve az olimpia résztvevőinek vallásgyakorlatát, megszólítását segítő egyházi akciókról is hírt adunk.

A lap 11. oldalán rovatot indítottunk a szentévre készülve. A Katolikus Egyház a december 24-én kezdődő, „A remény zarándokai” mottóval meghirdetett 27. rendes szentévre készül. A jubileumi év mindenekelőtt Krisztus éve, aki az élet és a kegyelem hordozója az emberiség számára – állapítja meg a jubileumok történetét ismertető szentszéki dokumentum. Az első rendes szentévet VIII. Bonifác pápa hirdette meg 1300-ban. Az előző, 26. nagy jubileumi szentév különleges jelentőséggel bírt – a 2000. év jubileuma a dicsőítés és a hálaadás nagy imája kívánt lenni Isten Fia megtestesülése és az általa véghez vitt megváltás ajándékáért.

Lapunkban bővebb hírt olvashatnak az Egyház tevékenységéről a Közel-Keleten, illetve Ukrajnában.

A Mértékadó kulturális mellékletben a Lumen Christi Gospel Kórusról olvashatnak, amelyet hivatalosan amatőr, hangzásvilágát, az előadás színvonalát tekintve azonban profinak nevezhető énekesek és zenészek alkotnak, és 1998-ban alakult Rákospalotán, a MÁV-telepi Jézus Szíve-templomban. 2021-ben, a belgiumi kórusolimpián a bajnokok versenyében ezüstérmet, majd tavaly, a svédországi európai kórusversenyen, szintén a bajnokok versenyében aranyérmet szerzett a kórus. Eddig hat CD-jük jelent meg. Gergó Lajossal, a Lumen Christi alapító vezetőjével beszélgettünk.

Baranyai Béla filmes jegyzetében ezúttal a Rákosi és Kádár korát megidéző, a rendszerváltást követő alkotások között tallóz, s többek közt a következő megállapítást teszi: „e filmek egymástól sokszor egészen eltérő módon közelítenek a kor felé, s nagy kérdés, hogy a látottak egybeesnek-e a néző tapasztalataival, ismereteivel”.

Mózes Huba ezúttal Dsida Jenő költészetében mutatja fel a szentekkel, többek között a Poverellóval való lelki kapcsolat gyümölcseit – idézetekkel.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria