Megjelent az Új Ember 2024. február 4-i száma

Kultúra – 2024. január 31., szerda | 19:35

Az Új Ember idei ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepén, január 24-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nevében Veres András győri megyéspüspök, a testület elnöke adta át Martí Zoltán sportriporternek, a 777 blog alapítójának a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. A díjátadóról tudósítunk a lap 5. odalán.

A keresztény–zsidó imaórát az ökumenikus imahét nyolcadik napján, január 28-án tartották a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás és Frölich Róbert főrabbi vezette; imával a keresztény felekezetek képviselői szolgáltak. Összefoglalónkat olvashatják a rendezvényről lapunk 3. oldalán.

Tavaly év végén Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes Argentínában járt, a Szentatya szülőhazájában élő magyar katolikusokat látogatta meg. Útjának tapasztalatairól kérdezte őt Bodnár Dániel.

Arról is olvashatnak lapunkban, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából, a pannonhalmi szerzetestemplom felszentelésének nyolcszázadik évfordulóján a Szent Márton-bazilikában rendezett ünnepséget. Beszédet mondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát.

A Mértékadó kulturális mellékletben Serfőző Levente atya Rongyosan az Isten előtt. Györgypál Albert vértanú pap élete című könyvét mutatjuk be. A mű bemutatójára január 17-én este a Szegedi Dóm Látogatóközpontban került sor. E rendezvényen jelen volt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök is.

Különleges kiállítást mutat be Mészáros Ákos: az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című tárlat június 2-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban.

A Nézőtér rovatban Paksa Balázs ezúttal lírai témát választott: arról elmélkedik, hogy lehetséges-e egy valódi, sorsfordító találkozás nagyvárosi közegben. Celine Song idén januárban a hazai mozikban is bemutatott első filmje, az Előző életek (Past Lives) ezzel a lehetőséggel játszik el, ám ellenkező nézőpontból: elválaszthat-e milliónyi kilométer két mélységesen összetartozó lelket?

Adam Zagajewski (1945–2021) a közelmúlt lengyel irodalmának kiemelkedő alkotója volt, „versei világköltészeti rangon szólnak”, Halmai Tamás jegyzetében a költő művei mellett Zsille Gábor fordítói munkáját is méltatja.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria