Megjelent az Új Ember 2024. január 14-i száma

Kultúra – 2024. január 10., szerda | 19:40

Az Új Ember idei második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címlapon kezdődik tudósításunk arról, hogy Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita január 6-án, vízkereszt napján Szent Liturgiát mutatott be Budapesten, a Fő utcai Szent Flórián-templomban, majd a Batthyány térnél megszentelte a Duna vizét.

Az Egyház ekkor emlékezik meg Jézus Krisztus megkeresztelkedéséről, amiben fontos szerepet játszik a víz megszentelése. Így lett ősi hagyomány ezen a napon a vizek megáldása is a templomokban, vagy a folyók és patakok partján.

Közzétesszük a Fides, az Evangelizációs Dikasztérium missziós hírügynöksége által összegyűjtött és 2023. december 30-án publikált adatokat, amelyek szerint tavaly húsz misszionáriust öltek meg világszerte: egy püspököt, nyolc papot, két szerzetest, egy szeminaristát, egy novíciust és hét világi hívőt.

Földrészenkénti bontásban a legmagasabb számot ismét Afrikában regisztrálták, ahol kilenc misszionáriust gyilkoltak meg: öt papot, két szerzetest, egy szeminaristát és egy novíciust. Amerikában hat misszionárius vesztette életét mások keze által: egy püspök, három pap és két laikus. Ázsiában négy laikus halt erőszakos halált, Európában egy laikust öltek meg.

Részletes riportot közlünk lapunk 5. oldalán a pálosok Gellért-hegyi Sziklatemplomában december 28-án zajlott engesztelő imaestről. Többek között az élet örömeinek, a család értékeinek felismeréséért, az élettel szemben elkövetett bűnök bocsánatáért imádkoztak a jelenlévők Eredics Gergő, a városmajori Jézus Szíve plébánia káplánjának elmélkedését követve.

A Hittani Dikasztérium 2023. december 18-án adta ki a Fiducia supplicans kezdetű dekrétumot. A dokumentum az egész világegyházban élénk visszhangot váltott ki, mivel a rendezetlen életállapotú katolikusok megáldásának lehetőségeiről szól.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyilatkozott a kérdésben, a lapban ennek az interjúnak a szövegét adjuk közre.

A 11. oldalon emlékezünk meg XVI. Benedek pápáról halálának első évfordulóján. Georg Gänswein érsek, az emeritus pápa egykori személyi titkára szentmisét mutatott be december 31-én a Szent Péter-bazilikában. Szentbeszédében megállapította, hogy Joseph Ratzingernek az Úrral való bensőséges kapcsolata visszatükröződött emberi kapcsolataiban, teológiai és lelkipásztori munkájában, mert „Krisztusra szegezett tekintettel élt”.

A Mértékadó kulturális mellékletben Pallós Tamás interjúját olvashatják Hajduk Károly színművésszel, akinek eddigi pályáját részben színházi címszerepek jellemzik: Macbeth a Katonában, tíz évvel később Liliom a Vígszínházban, másrészt a művész számos filmben is szerepelt.

Mészáros Ákos Klimt – A csók című dokumentumfilmről írt recenziójában olvashatjuk: „Állítólag Robert Capa mondta egyszer egy kezdő fotósnak, aki azt kérdezte tőle, hogy miért nem tartja jónak a képeit: »Mert nem mentél elég közelre!« Nos ennek a Gustav Klimt A csók című képéről szóló filmnek az alkotói pont erre tettek kísérletet: amennyire csak lehetett, igyekeztek közel menni a bécsi mester festményéhez.”

A Könyvespolc rovatban Christian Bobin Elámulni a mindennapin (fordította Kiss Gabriella, Vigilia, 2022) című könyvét Halmai Tamás méltatja, s megjegyzi: „Nem ismerek istenigenlőbb prózakötetet.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria