Megjelent az Új Ember 2024. január 7-i száma

Kultúra – 2024. január 3., szerda | 19:40

Az Új Ember idei első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Az új esztendő kezdetén első számunk címoldalán Veres András győri püspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének évkezdő vezércikkét olvashatják, a lap 5. oldalán pedig Kuzmányi István főszerkesztő újévi jegyzetét találják.

Fazekas Ferencet, a szabadkai egyházmegye kormányzóját Ferenc pápa 2023. október 7-én püspökké nevezte ki. Még az óév végén beszélgettünk az új főpásztorral, aki a 2022 augusztusában elhunyt Večerin Slavko püspököt követi az egyházmegye élén.

Egy születőben lévő álom címmel olvashatnak lapunkban riportot arról, hogy brazil és magyar missziós fiatalok kötelezik el magukat szenvedélybetegek gyógyítására. A Fazenda da Esperança missziója Brazíliából kiindulva terjed az egész világon. A közösség tagjai rehabilitációs központokban segítik a szenvedélybetegeket, hogy újra felépítsék az életüket. 2024-ben hat fiatal, két magyar és négy brazil – Varga László kaposvári megyéspüspök védőszárnyai alatt – készül létrehozni az első magyar „fazendát” Csákányban.

Lapunk 11. oldalán adunk hírt arról, hogy tavaly november végén a Kereszténydemokrata Néppárt mosonmagyaróvári szervezete, a Barankovics István Alapítvány és a Közi Horváth József Népfőiskola Mosonmagyaróváron ünnepi megemlékezést tartott a hazai keresztényszociális eszme nagy alakja, Giesswein Sándor halálának századik évfordulója alkalmából. Az egyik előadó Gárdonyi Máté egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára volt. Vele beszélgettünk múlt, jelen, jövő összefüggéseiről a keresztény társadalmi tanítás tükrében.

A Mértékadó kulturális mellékletben, az Arcvonások rovatban megismerkedhetnek Balázs András vác-alsóvárosi és -felsővárosi, valamint kosdi plébánoshelyettessel, aki papi hivatása mellett ikonfestő és művészetterápiát tanul a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

A Mértékadó rendszeres olvasói előtt nem ismeretlen, hogy Mészáros Ákos képzőművészeti vonatkozású írásai mellett időről időre jelentkezik személyes hangvételű, életrajzi elemekből építkező, budai kisvilágokat bemutató, településtörténeti szempontból is értékes memoárokkal. A szerző mostani írása ezúttal nem a fővárosról, hanem a nyugati határ közelében fekvő Szombathelyről mutat képet, a családtörténet komorabb fejezeteit felidézve, régmúlt, háborús időkből.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla ezúttal a 2023-as év filmtermését tekinti át műértő kritikusi szempontok alapján.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria