Megjelent az Új Ember 2024. június 2-i száma

Kultúra – 2024. május 29., szerda | 19:13

Az Új Ember idei 22. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címlapon adunk hírt arról, hogy Ferenc pápa május 23-án fogadta a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusát, Marcello Semeraro bíborost, és a kihallgatás során felhatalmazta nyolc dekrétum közzétételére. Ezek között szerepel, hogy boldoggá avatják Isten szolgálója Bódi Mária Magdolnát, az 1945-ben – hitből fogadott tisztasága védelmében – vértanúhalált halt szent életű munkáslányt.

A Szentatya emellett úgy döntött, hogy konzisztóriumot hív össze négy boldog, köztük Carlo Acutis szentté avatása ügyében. A 15 évesen elhunyt Carlo Acutisról lapunk 12. oldalán olvashatnak bővebben.

Az élet értelméről és céljáról szóltak az idei tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó előadásai, csoportbeszélgetései május 25-én. Riportunkból megtudhatják, hogy a főelőadást Simon Dávid egyetemi lelkész, a Győri Egyházmegye papja tartotta, a szentmise főcelebránsa Székely János szombathelyi megyéspüspök volt, akit köszöntöttek közelgő hatvanadik születésnapja alkalmából. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 50. évfordulójának ünnepe az idei őszi rendezvényen lesz.

Korzenszky Richárd bencés szerzetest, emeritus tihanyi perjelt 1964. május 23-án szentelte pappá Kisberk Imre székesfehérvári püspök. Richárd atya gyémántmiséjét május 24-én délután ünnepelték a tihanyi apátsági templomban. Életéről, papi hivatásáról kérdeztük interjúnkban.

XVI. Benedek pápa társadalmi tanításáról és ökológiai gondolkodásáról rendeztek konferenciát Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) május 22-én, melyen jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius; Giampaolo Crepaldi, Trieszt emeritus érseke és Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora. A nagyszabású rendezvényről összefoglalót közlünk a lap 7. oldalán.

A Mértékadó kulturális mellékletben ismét egy újrarendezett kiállításról olvashatnak, Mészáros Ákos ezúttal a Szépművészeti Múzeum tárlatát a Barokk változatok – Magyarországi művészet 1600–1800 címmel rendezett újragondolt állandó kiállítást mutatja be.

Hírt adunk arról is, hogy a San Marcello al Corso templomban május 13. és június 23. között ingyenesen tekinthetik meg a Rómába látogatók Salvador Dalí keresztre feszített Krisztust ábrázoló festményét és az azt ihlető, Keresztes Szent Jánostól származó, keresztet ábrázoló tintarajzot, amely eddig sohasem hagyta el az avilai kolostor területét.

Baranyai Béla ezúttal a Küzdelem a lelkekért című tanulmánykötetet ajánlja. Mint írja: „A NEB által kiadott Küzdelem a lelkekért – Pártállam és egyházak a hosszú hatvanas években című tanulmánykötet szövegeit olvasva úgy tűnik, a diktatúra és az egyházak viszonyának bemutatásával lehet a leginkább közel hozni e korszakot az érdeklődőkhöz, és azokhoz, akiknek mindez már tényleg csak történelem. A Mértékadóban ezúttal is olvashatnak jegyzetet Halmai Tamástól és verset Iancu Laurától.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria