Megjelent az Új Ember 2024. március 10-i száma

Kultúra – 2024. március 6., szerda | 19:20

Az Új Ember idei 10. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Nagyböjt harmadik vasárnapján, március 3-án, a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban megtartott szentmisén „Mindszenty 80” évet hirdetett Udvardy György veszprémi érsek, annak kapcsán, hogy 1944. március 5-én nevezte ki XII. Piusz pápa veszprémi püspökké Mindszenty Józsefet.

Száz évvel ezelőtt, 1924. augusztus 17-én született Jáki Szaniszló bencés szerzetes pap, tudománytörténész, akinek eredményeit a vallási Nobel-díjként számontartott Templeton-díjjal is elismerték. A centenárium alkalmából a közelmúltban szülővárosában, Győrben a Széchenyi István Egyetem Vallás és Tudomány Kutatócsoportja, valamint a Szent Mór Bencés Perjelség szervezésében kétnapos konferenciát tartottak a világhírű katolikus tudós munkásságáról a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban.

A tanácskozás egyik előadójával, Bognár Gergellyel, a győri Révai Miklós Gimnázium fizika–filozófia szakos tanárával beszélgettünk. Interjúalanyunk többek között rávilágított arra, hogy miként vélekedett Jáki Szaniszló a hit és a tudás kapcsolatáról.

Riportot közlünk a Cor et Lumen Christi Közösség idei Újítsd meg csodáidat! című konferenciájáról. Az elnevezést Szent XIII. János pápa zsinati imádsága – „Szentlélek, újítsd meg korunkban csodáidat mint új pünkösdöt!” – ihlette. Február 24–25-én a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportcsarnoka adott otthont az eseménynek, melynek keretében gyógyító alkalom és szentségimádás is volt.

Az előadók között volt Damian Stayne, a közösség alapítója; Ferenczy István, a közösség együtt lakó tagjainak magyarországi vezetője; valamint Mijo Barada négygyermekes családapa, aki egy horvátországi kis faluból, Segetről származik.

Tizenegy évvel ezelőtt hunyt el Regőczi István, az árva gyermekek segítője. A katolikus pap nevét viselő, a koronavírus-járvány áldozatainak gyermekeit támogató Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke, Herczegh Anita koszorúzott Regőczi atya sírjánál február 28-án a Kútvölgyi Szűz Mária-kápolna kertjében. Tudósításunkban Regőczi atya életútjáról is olvashatnak.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban olvasóink megismerkedhetnek Gubik Petra énekes-színésszel, annak apropóján, hogy március közepén a Madách Színházban újra látható lesz Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című nagyszabású zenés darabja Kazinczy Lajosról, a tizenötödikként számontartott aradi vértanúról. Kazinczy Ferenc legkisebb, vértanú fiának szerelmét, Majthényi Zsófiát a musicalben Gubik Petra játssza az egyik szereposztásban.

A művésznő a darab 2022. áprilisi bemutatója óta több területen is sikereket ért el. A Csináljuk a fesztivált! 2022-es évadában második helyen végzett, valamint szólólemeze jelent meg Ez van, ez címmel. A Junior Prima és Honthy-díjas színésznő fellépett A Dalban, és ő az első nő, aki megnyerte a Sztárban sztár televíziós show-műsort annak kilencedik évadában, 2023-ban. Tehetségével belopta magát a közönség szívébe.

Kuzmányi István főszerkesztő a Nézőtér rovatban a február derekán a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium aulájában bemutatott Don Quijote musicalt méltatja, Cervantes művét a gimnazisták színjátszó köre adta elő.

Baranyai Béla ezúttal az iraki háborúról, vagy annak apropóján készült filmeket veszi górcső alá, vázolva a történelmi hátteret is.

Paksa Balázstól pedig megtudhatják, hogy koncertturné keretében Robin A. Smith és zenekara élesztette újjá Mike Oldfield ikonikus művét, a tavaly ötvenéves Tubular Bellst. Az írás a február 24-én Győrben tartott koncert után készült.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria