Megjelent az Új Ember 2024. március 24-i száma

Kultúra – 2024. március 20., szerda | 18:40

Az Új Ember idei 12. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Nagypénteken a budapest-külsőangyalföldi Mária Keresztények Segítsége plébániatemplom Rokolya utcai közösségi házában mutatja be Jézus szenvedéstörténetét (passió) a plébániaközösség hivatásos színészekből és amatőr színjátszókból álló lelkes csoportja. Lapunkban a főszereplőkkel és a szervezőkkel készült beszélgetést olvashatják.

Az igazi együttérzés szeretetből születik címmel kétrészes tudósítást közlünk Győrből a Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúünnepe alkalmából. Az ünnep első napján, március 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a papi zarándoklat keretében megtartott szentmise főcelebránsa és szónoka Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát volt. Másnap, a hívek zarándoklata alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke főcelebrálásával tartottak szentmisét.

Hírt adunk arról, hogy a francia főpásztorok csalódottságuknak adtak hangot Emmanuel Macron elnök bejelentése miatt, hogy új törvényjavaslatot nyújt be, amely legalizálja az orvosi segítséggel végrehajtott eutanáziát, valamint arról, hogy a Pápai Életvédő Akadémia nyilatkozatban csatlakozott a francia egyházhoz, és megszavazása napján, március 4-én határozottan elítélte azt a módosítást, amely alkotmányos jogként rögzítette az abortuszt Franciaországban.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kórházlelkészsége 2004 óta fogja össze és építi a beteglátogatók szolgálatát, melynek tagjai a főváros és az agglomeráció harminchat kórházában keresik fel napról napra a betegeket. Kik ők, és hogyan készülnek erre a szolgálatra? Erről kérdeztük Kampfmüller Sándort, a budapest-erzsébetvárosi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom plébániai kormányzóját, vezető kórházlelkészt és munkatársát, Németh Miklós Péter vezető szervezőt.

Egyházmegyei beszámolót olvashatnak a Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 60. születésnapja alkalmából bemutatott szentmiséről. A debreceni Szent Anna-székesegyházban az ünnepen jelen volt Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, győri megyéspüspök; az MKPK tagjai, határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, református és evangélikus püspökök, az egyházmegye papjai, papnövendékek, Palánki Ferenc rokonai, barátai, közéleti szereplők, az egyházmegyei intézmények vezetői és a püspöki hivatal munkatársai is.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Király Sándor költővel. Király Sándor (42) egy karbantartó cég munkatársa. Eddigi küzdelmes élete során sok helyen dolgozott, közben megismerkedett a hajléktalanléttel is. Jelenleg albérletben lakik. Tavaly ősszel jelent meg Álmok földjén című verseskötete a Menhely Alapítvány, a Fedél Nélkül és a Pálferi Karitász gondozásában, támogatásával.

Interjút közlünk Varga László váci egyházmegyés pappal, egyházzenésszel, zeneszerzővel, aki huszonöt éve az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) igazgatója, és húsz éve dolgozik a Magyar Katolikus Rádiónál. Ez alkalommal zenei pályafutásáról és sajtóapostoli hivatásáról beszélgettünk az ország legnagyobb egyházi énekkarának vezetőjével, aki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának eseményein az összkórusok szervezője volt.

Mészáros Ákos ezúttal Szurcsik József képzőművész alkotásairól írt tárlatismertetőjében, a művek április 7-éig láthatók a Műcsarnokban. 

Szurcsik József 1985-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, grafika szakon, majd 1988-ig az intézmény művésztovábbképzőjén tanult. Kezdetben főként grafikai sorozatokat készített, később festményeket, háromdimenziós képeket, acélszobrokat, installációkat, komputeralapú műveket is. Jelenleg a képzőművészet szinte valamennyi ágában alkot.

2006 és 2009 között az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Kommunikáció Tanszékének, majd Vizuális Művészeti Tanszékének vezetőjeként részt vett az intézmény átszervezésében, művészetképzési karakterének megerősítésében. 2009 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékén tanít. 2014–2016 között az intézmény oktatási rektorhelyettese, 2015–2022 között Grafika Tanszékének vezetője, 2021–2022 között általános rektorhelyettese volt.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria