Megjelent az Új Ember 2024. szeptember 1-jei száma

Kultúra – 2024. augusztus 28., szerda | 18:24

Az Új Ember idei 35. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A tanévkezdésre megjelenő számukban új pedagógiai programokról, a tanügy mai kihívásairól és a tanárok számára induló képzési lehetőségekről, valamint a gyermekvédelemről is beszélgettünk Barcsák Mariannával, a Katolikus Pedagógiai Intézet igazgatójával.

Érsekvadkert község új szobra a település szülöttjét, Mária Sebalda megváltós nővért ábrázolja. Az alkotást augusztus 25-én áldották meg. Tudósításunkban a hős nővérről bővebben is olvashatnak. Sebalda nővér Macska Ágnes néven 1895. május 12-én született Vadkerten (a település 1906-tól Érsekvadkert). Belépett az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjába, ekkor kapta a Mária Sebalda rendi nevet. Ápolóként szolgált Sopronban és Szolnokon, majd a Szentháromságról nevezett győri kórházban. Szerették a betegek, kiváló ápoló volt. 1945. március 20-án halt hősi halált, amikor légitámadás érte Győr városát.

Szent Mónika ünnepéhez (augusztus 27.) közel, augusztus 24-én ismét Budapesten tartották meg a keresztény édesanyák Szent Mónika-közösségeinek országos találkozóját a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templomban. Ez alkalommal Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottsága elnökének főcelebrálásával tartottak hálaadó szentmisét. A mintegy félezer résztvevő többek közt Madocsai Bea Táncsics Mihály-díjas újságíró tanúságtételét hallhatta a megbocsátásról.

Lapunkban visszatekintünk nemzeti ünnepünkre, tudósítást közlünk a Szent István-bazilikában bemutatott ünnepi miséről, amelynek Aurel Percă bukaresti érsek volt a főcelebránsa, és az augusztus 20-a alkalmából kitüntetett egyházi személyekről is olvashatnak.

A Mértékadó kulturális mellékletben a Barangoló rovatban Mészáros Ákos a sümegi látogatásáról ír, többek közt bemutatva a püspöki palota és a vár történetét.

Idén emlékezünk Nagy Gáspár születésének hetvenötödik évfordulójáról. A Nap Kiadó ebből az alkalomból adta ki a 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas költő és Görömbei András (1945–2013), ugyancsak Kossuth-díjas irodalomtörténész levelezését. Bodnár Dániel könyvajánlóját olvashatják lapunkban.

Megemlékezünk az augusztus 18-án, életének 89. évében meghalt Alain Delonról is. A francia színész, rendező, az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb alakja, aki már életében legendává vált. Olyan emblematikus alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Rocco és fivérei, a Zorro, a Két férfi a városban, A szamuráj, A szicíliaiak klánja, vagy A párduc.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria