Megjelent az Új Ember 2024. szeptember 15-i száma

Kultúra – 2024. szeptember 11., szerda | 19:00

Az Új Ember idei 37. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Címoldalon indul riportunk Vigyázzunk jobban egymásra címmel a szentségi házasságuk kerek évfordulóját ünneplő párok szeptember 7-én Győrben megtartott találkozójáról és az ehhez kapcsolódó hálaadó szentmiséről.

Örömtelien nagy számban, mintegy háromszázan jöttek el a Nagyboldogasszony-székesegyházba, hogy Veres András győri megyéspüspökkel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével ünnepeljék a házasság szentségét, a házastársi szeretet boldogságot adó valóságát.

A címlapon közöljük Kuzmányi István igazgató-főszerkesztő jegyzetét, amelynek sokatmondó címe így szól: Imádkozzunk papjainkért! – Ne csak annak legyen hírértéke, ha egy repülőgép lezuhan.

Lapunkban tudósítást olvashatnak arról, hogy diplomaosztót majd jubileumi Veni Sanctét ünnepeltek szeptember 6-án a huszonöt éves Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. A negyedszázados intézmény három szerzetesrend közös alapítása. A piaristák, a bencések és a ferencesek példaértékű összefogása az elmúlt huszonöt év eredményeit nézve sikeresnek és előre mutatónak bizonyult.

Idén negyedik alkalommal, szeptember 27–29. között ismét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye lesz a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvénysorozat házigazdája. A több színtéren zajló budapesti találkozó jelmondata: „Légy jelen!” Az előkészületekről, a múltról és a várható eseményekről Bánlaki Zsanett-tel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának irodavezetőjével és Ernyey Áronnal, a főegyházmegye megbízott munkatársával beszélgettünk.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervezővel. Eredeti beregi, kalocsai, matyó motívumokkal, halasi csipkékkel díszített, kifinomult, gyönyörű ruhakölteményei világszerte ismertek és népszerűek.

Mészáros Ákos ezúttal a Petőfi Irodalmi Múzeumba látogatott el, hogy bemutathassa A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei című kiállítást, amely december 15-ig látogatható.

A Nézőpont rovatban folytatódik Baranyai Béla írása a száz éve született Sidney Lumet filmrendező életművéről. A 2. rész az 1981-ben készült A város hercege című film ismertetésével folytatódik. Sidney Lumet alkotása Robert Daley dokumentumregényéből készült.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria