Megjelent az Új Ember 2025-ös Kalendáriuma

Kultúra – 2024. július 30., kedd | 19:42

Az Új Ember 2025-ös Kalendáriumában ismét sok érdekes írással találkozhatnak olvasóink. A hagyományokhoz híven a friss írások mellett hetilapunk archívumából válogatott versek, novellák és cikkek is helyet kaptak a kiadványban. Az Új Ember jövőre ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A Kalendáriumban több írással is megemlékezünk e jeles jubileumról és a 2025-ös szentévről.

A kiadványban interjút olvashatnak Martos Levente Balázs püspökkel, a Központi Papnevelő Intézet rektorával. Zoboki Gábor építészt a húsz évvel ezelőtt megnyílt Müpáról kérdeztük.

Kétszáz évvel ezelőtt, 1825. február 18-án született Komáromban Jókai Mór, a márciusi ifjak egyike, a magyar prózairodalom kimagasló alakja, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag. Egyik leghíresebb és legnagyobb hatású regényének, A kőszívű ember fiainak elemzésével emlékezünk rá.

II. Rákóczi Ferenc a hitét mélyen átélő, Istennel beszélgető ember volt, kötelességeiről elmélkedő bölcs uralkodó, aki egész Európára hatással lévő eszméket fogadott be, és maga is sokat adott hazájának és Európának. Milyen hitéleti utat járt be a fejedelem? Írásunkban ennek a kérdésnek eredünk a nyomába.

A Krisztus után 325-ben megtartott I. Niceai Zsinaton a résztvevők máig érvényes hitelvi döntéseket hoztak. Perendy László egyetemi tanárt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Ókeresztény Egyháztörténeti Tanszékének vezetőjét az ezerhétszáz évvel ezelőtti tanácskozás körülményeiről, jelentőségéről kérdeztük.

1985. június 15-én Esztergomban szentelték pappá Udvardy György veszprémi érseket. A Kalendárium évében esedékes 40. jubileum alkalmából a papi hivatással kapcsolatos gondolataiból válogattunk.

Bemutatjuk a kommunista egyházüldözés évtizedeit elénk táró, a zalaegerszegi Mindszentyneumban látható kiállítást. Ellátogattunk Markolt Sebestyén szobrászművészhez, Lothringer Éva szociális testvért pedig az adventi ünnepvárásról kérdeztük. Megemlékezünk a száznegyven éve született François Mauriac francia íróról, emellett bemutatjuk Bódi Mária Magdolna vértanút is, akit a közeljövőben avatnak boldoggá.

Külön fejezetbe foglalt cikkeinkkel emlékezünk meg az Új Ember 80. születésnapjáról.

Kalendáriumunkban Pilinszky János, Karl Rahner, Bálint Sándor, Mécs László, Rosdy Pál, Török József, Michelangelo Buonarroti, Csanád Béla, Gertrud von le Fort, Illés Sándor és Carlo Carretto írásaival is találkozhatnak kedves Olvasóink.

Az Új Ember 2025-ös Kalendáriuma megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria