Megjelent A politikai szeretet teológiai alapjai Ferenc pápa tanításában című kötet

Kultúra – 2024. augusztus 15., csütörtök | 12:01

A politikai szeretet teológiai alapjai Ferenc pápa tanításában címmel megjelent a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karának rangos teológiai könyvsorozata, a Studia Theologica Budapestinensia legújabb, 37. kötete, amelynek szerzője Wappler Ádám.

A Hittudományi Kar 2023-ban a Studia Theologica Budapestinensia sorozatának újraindításával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy teret adjon a kurrens teológiai témák kutatásának és azok publikálásának. Ebbe a koncepcióba illeszkedik Wappler Ádám most megjelent első önálló monográfiája.

Wappler Ádám a PPKE Hittudományi Karán szerzett a Vatikán által elismert tudományos fokozatú teológia diplomát, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán (PPKE BTK) politológiai tanulmányokat folytatott. 2018 óta oktató a PPKE BTK-n, valamint részt vett az üldözött keresztények megsegítéséért felelős kormányzati humanitárius programban. Teológiai doktorátusát summa cum laude minősítéssel szerezte meg 2023-ban. Kutatási területe Ferenc pápa teológiája, a nép teológiája, a politika és a teológia, az Egyház és a társadalom kapcsolata. Társszerzőként korábban megjelent kötete a Bevezetés az Újszövetségbe című könyv.

Kötetében a szerző arra tesz kísérletet, hogy a kortárs teológiai gondolkodás és az Egyház jelenének releváns kérdésköreit Ferenc pápa megnyilatkozásai és azok teológiai háttere köré szervezze és mutassa be. Ennyiben Wappler Ádám munkája hiánypótlónak mutatkozik. Egyúttal nemzetközi szinten is úttörő kísérlet lehet a Ferenc pápánál megjelenő „politikai szeretet” fogalmának kidolgozására és lehetséges értelmezésére. A kötet módszertani érdekessége, hogy éppen ez a teológiai fogalom lesz az a gravitációs erőtér, amely képes a kötetben összefogni a releváns teológiai témákat.

A kötet ennek jegyében a „politikai szeretet” egy lehetséges megközelítési módja, valamint harmonizálása Ferenc pápa egyháztani koncepciójával és pasztorális programjával.

A munka azért is unikálisnak fogható fel, mert szisztematikus igénnyel mutatja be a pápa teológia hátterét, ekkléziológiai motivációit. Másfelől Wappler Ádám munkája jól illeszkedik abba a folyamatba, amelyre az Egyházban végbemenő, Ferenc pápa által sokat hangoztatott pólusváltás hív fel. Meg kell ismernünk más kontinensek egyházi gyakorlatát és teológiai gondolkodását ahhoz, hogy megértsük a kortárs világegyházat, és ezáltal mi magunk is képesek legyünk sok tekintetben újra megérteni a katolicitásunkat. A szerző ezzel, illetve a közérthető nyelvi megfogalmazással jelentős szolgálatot tesz a szélesebb magyar olvasóközönség számára.

Wappler Ádám monográfiájában először beazonosítja a „politikai szeretet” központi gondolatát, majd újító erővel próbálja azt fogalmi keretbe helyezni. Így válik lehetővé, hogy a teória és praxis egy teológiai fogalomban tudjon megjelenni. A kötet egyik súlyponti gondolata, hogy a politikai szeretet teológiai fogalom, ami egyben politikai távlatokat is nyithat. A szerző szerint a ferenci ekkleziológia a politika új teológiai forrása lehet, ami feltárja a népből gyökerező politika vonásait. A politikai szeretet teológiai megalapozása mentén a politika a szeretet egyik legmagasabb formája lehet az evangelizáció egyik kitüntetett útjaként. Mindez pedig nem elhanyagolható tézis, ha korunk közgondolkodására tekintünk.

Kiemelendő, hogy a kötet szándéka – Ferenc pápával összhangban – sokszor kritikus, gyakorlati útmutatás, amely kiterjed az egyháztani és a pasztorális területre egyaránt. Olyan „teológiai pünkösdre” hív meg, amiben a teória és praxis egységben van, és ahol a „társadalmi megtérést” az „egyházi megtérés” előzi meg és egy átfogó egyháztanhoz való visszatérés alapoz meg.

A politikai szeretet teológiai alapjai Ferenc pápa tanításában című kötet a Szent István Társulat könyvesboltjaiban kapható.

Szöveg és fotó: Kiss Simon

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria