Megjelent a Vigilia áprilisi száma

Kultúra – 2018. április 15., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Lukács László főszerkesztő Felragyog a sötét című vezércikkében, Görföl Tibor pedig A vég közelsége. A húsvét rejtettsége és egysége című meditációjában ír húsvét misztériumáról.

A Mándy Iván emlékezete című tematikus összeállításban Rónay László: Mándy Ivánt keressük, Hózsa Éva: Újabb körültekintés Mándy Iván „novellaboltjában”, Fodor Péter: Név, emlékezet, futball Mándy Iván szövegeiben és Györffy Miklós: A pálya végén. Széljegyzetek Mándy Iván kései novelláihoz című tanulmányait olvashatjuk. A Dokumentum rovatban Darvasi Ferenc adja közre Mándy Iván 1946–1947-ben Rába Györgynek írt leveleit.

A lap szépirodalmi részében Patak Márta: Két pillanatkép és Julien Green: A Notre-Dame-ban című prózái, valamint Markó Béla, Hegedűs Gyöngyi, Egressy Zoltán, Filip Tamás és Takács Zsuzsa versei szerepelnek. A Vigilia beszélgetése rovatba Szalagyi Csilla készített interjút Takács Zsuzsával.

Az Egyház a világban rovatban Rosta Gergely: Az európai katolicizmus számokban című írása, az Emlékezet és kiengesztelődés rovatban pedig Földváry Gergely: Egy ‘vértelen vértanú’. Pétery József váci püspök emlékére című írása olvasható.

A Kritika rovatban Paul M. Zulehner: Kifutó modell. Merre kormányozza Ferenc pápa az egyházat? című könyvét Török Csaba elemzi, a Piarista evangéliumos könyv 2018 című kiadványról pedig Jelenits István ír Megjegyzések egy újszerű vállalkozáshoz címmel.

A Szemle rovatban Dávid Katalin: Vasfüggönyös kereszténység, Hegedűs Gyöngyi: A pont felett, Patak Márta: Enyhítő körülmények között, Vida Gábor: Egy dadogás története, Monostori Imre: Szekfű Gyula a változó időkben és Dr. Szegő György: Két ima egy istenhez; A többi a tied című könyveiről, továbbá két kiállításról találunk ismertetéseket: „Balkezében is elfér a világ”. Kiállítás és könyv Ferenczy Béni utolsó alkotókorszakáról (Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum) és Anna. Változatok székely asszonysorsra. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria